Gülümsemeyi Eksik Etmeyin: En iyi takma diş hangisi?
En iyi takma diş hangisi diye düşünüyorsanız, sizlere takma dişlerle ilgili merak edilen tüm ayrıntıları açıkladık! İşte detaylar...
Diş kaybı yaşayan pek çok kişi arama motorunda en iyi takma diş hangisi diye arama yapmıştır. Takma diş hakkında pek çok bilgiye aynı anda ulaşabileceğiniz bir içerik ile karşınızdayız. En iyi takma diş hangisi? Kaç çeşit takma diş var? Takma diş maliyeti ne kadar? Takma dişin ömrü ne kadardır? Takma dişi sigorta kapsar mı? Bunlar gibi pek çok soruya yanıt bulabileceğiniz içeriğimize okumaya hazırsanız başlayalım!
Takma diş yani protez, genellikle yaşlı hastaların yaşam kalitesini iyileştirmenin bir parçası olarak görülebilir. Çürük ve eksik dişleri veya kemik kaybı olanlar takma dişlerden önemli ölçüde yararlanabilirler. Takma dişler hastaların düzgün bir şekilde yiyip içmesini sağlar. Çiğneme yeteneği kazandıran takma dişler, yeterli besin alımında oldukça yardımcıdır. Protezler, diş kaybına uğrayan kişilerin meyve ve sebzeleri gençken olduğu gibi yemelerine ve yemeğin tadını çıkarmalarına olanak tanır. Takma dişlerin planlanması, üretilmesi ve yerleştirilmesi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlığına protez denir.
En iyi takma diş hangi diye araştırma yapmadan önce diş hasarının ne derecede olduğu bilinmelidir. Bunun için, uzman bir diş hekimi dişleri kontrol etmelidir. Kontrol sonucuna bağlı olarak, çeşitli protezler ile tedavi yapılabilir. Doğru protez seçimi çok önemlidir.
En iyi takma diş hangisi?
En iyi takma diş hangisi demek en iyi protez şekli hangisidir demek anlamına gelir. Her protez aynı değildir. Avantajları ve dezavantajları vardır. Hangisinin iyi olduğu sorulduğunda hastanın durumu önemli bir etkendir. Hastanın durumuna bağlı olarak, farklı şekillerde protez tercih edilir.
Protez nedir?
Protezler, takma dişler olarak bilinir. Bir kişinin ağzına uyacak şekilde bir protez laboratuvarında özel olarak üretilir. Eksik dişlerin tamamını veya bir kısmını değiştiren tam ve kısmi formlarda üretilir. Tipik olarak, tam veya kısmi protezlerin tabanı veya çerçevesi plastik, porselen veya metal gibi bir malzemeden yapılırken takma diş kısmı ise porselenden yapılır. Kısmi protezler kalan dişlere ve diş etlerine, tam protezler ise doğrudan diş etlerine tutturulur. Kaç çeşit takma diş var?
Takma diş çeşitleri nelerdir?
En iyi takma diş hangisi demeden önce ne tür takma dişler olduğu bilinmelidir. Takma dişler genel bir ayrımla sabit, çıkarılabilir ve birleşik protezler olarak üç gruba ayrılır.
Sabit protez nedir?
Sabit protez, en iyi takma diş hangisi sorusunun cevabından biri olabilir. Adından da anlaşılacağı üzere, sabit protez, ağız içine sıkıca tutturulan takma dişlerden oluşur. Elle çıkarılamayan bu protezler genellikle en çok tercih edilen protezlerden biridir. Çünkü stabilite oluşu nedeniyle kullanım rahatlığı sağlar. En iyi takma diş hangisi denildiğinde tavsiye edilen sabit protezler, ömür boyu kullanım sağlar. Çene kemiğine tutturulur ve yapay diş kökleri vardır. Sabit protezlerin pek çok çeşidi vardır? Sabit takma diş çeşitleri nelerdir?
- Dental Köprüler
- Teleskopik Köprüler
- Diş Kronları
- Diş İmplantları
En iyi takma diş hangisi sorusuyla başladığımız içeriğimizde sabit protezlerin en çok tercih edildiğini belirtmiştik. Yukarıda sabit protez çeşitlerini saydık. Şimdi onlara ayrıntılı bir şekilde göz atalım…
Dental köprü nedir?
Kayıp olan bir dişi bir köprü ile yenilemek için komşu dişlerin bir vida olarak kullanıldığı protezdir. Köprü, komşu dişlere bağlanır. Dental köprü, minimum tedavi gerektirir. İmplant işlemine göre daha düşük maliyetlidir. Eksik dişin yerine estetik ve fonksiyon katan bu takma dişin dezavantajı da var. Komşu dişlerde diş çürüğü oluşmasının önüne geçemez. Komşu dişlere aşırı yüklenme yapabilir.
Teleskopik köprü nedir?
Çenede yeterli sabitleme garanti edilemeyecek durumlarda teleskopik köprü tavsiye edilir. Teleskopik köprünün takılabilmesi için en az 4 – 5 adet doğal diş olmalıdır, yoksa sabitlemek için köprü görevi sağlanamaz. Sabit köprüye göre çok daha fazla esnekliğe sahip olduğu için tercih edilen bir yöntemdir.
Diş kronları nedir?
Çürük bir diş ya da başka bir şekilde hasara uğramış bir dişin yerine doğal diş görünümünde diş kronu takılabilir. Uzun vadede kullanabilen bu takma diş, metal veya seramik kronlardan üretilir. Kaplaması ise seramik veya plastikten yapılır. Estetik olarak anormal görünmezler aksine doğal bir diş görünümü verirler. En iyi takma diş hangisi sorusuna cevap olarak diş kronları da söylenebilir.
Diş implantları nedir?
En iyi takma diş hangisi sorusuna verilebilecek cevaplardan biri de diş implantlarıdır. Çünkü bu takma diş çeşidi, en güvenli ve en dayanıklıdır. Tıpkı bir doğal diş gibi her işlev için garanti sağlar. Temizlemesi kolaydır ve dıştan bakıldığında bir takma diş gibi görünmez. Diş implantlarının iki yüzden fazla sayıda tipi vardır. Bu tipler, hastanın çenesine göre şekillenerek oluşturulur. Tek parça ya da iki parça olarak şekillenebilir ve genel olarak titanyum ve seramikten yapılır.
Takma diş çeşitleri arasında bir başka grup ise hareketli veya çıkarılabilir olarak adlandırılan protezlerdir.
Çıkarılabilir takma diş nedir?
Çıkarılabilir takma diş, sabit olarak tutturulan takma dişlerin aksine bağımsız olarak kullanılabilme özelliğine sahiptir. Diş temizliği yapmak için rahatça çıkarılabilir olduğundan kullanım açısından farklıdır. Şekil olarak tam veya kısmi formda olabilirler. Ağzın sağlıklı işleyişini tamamlamak için diş boşluklarını doldurmak için tercih edilir.
En iyi takma diş hangisi denildiğinde hareketli protezler yani çıkarılabilir takma dişler örnek olarak gösterilebilir. Hareketli protezlerin pek çok çeşidi vardır. Hareketli özellikli bu protezler, ihtiyaca bağlı olarak tavsiye edilir. Genelde çok sayıda diş kaybına uğrayan veya tamamen diş kaybına uğramış kişiler için hareketli protezler önerilir. Çıkarılabilir takma diş çeşitleri nelerdir?
- Tam Protez
- Klips Protez
Tam protez nedir?
Tam protez, tamamen dişsiz bir üst veya alt çene için tasarlanan protezdir. Tam protez, halk arasında takma diş olarak adlandırılan ve en yaygın kullanılan protezdir. Tamamen diş kaybına uğrayan kişilerin kullandığı bu protez, yeme içmeyi kolaylaştırdığı gibi estetik bir görünüm de kazandırır. Yaşam kalitesini arttırmak için katkı sağlar. Ayrıca, tam temizlik yapılabilmesi için kolayca ağızdan çıkarılabilir.
Klips protez nedir?
Tam protezin aksine daha az sayıda takma diş içeren bir protezdir. Çenede bulunan sağlam birkaç doğal dişin yanına destek sağlamak amacıyla konulan bir takma diş çeşididir. Metal bir klips yardımıyla ağza geçirilir ve doğal dişlerin de yardımıyla tutunur. Özellikle de, üst veya alt çene fark etmeksizin arka dişlerin kaybını gidermek için tavsiye edilir. Bir başka protez çeşidi, birleşik yani kombine protezlerdir.
Birleşik protez nedir?
Sabit ve çıkarılabilir takma dişlere ek olarak bir de sıkıca tutturulan veya çıkarılabilen özellikli kombine protezler vardır. Birleşik ya da kombine olarak adlandırılan bu protezler, hem tutturulabilen hem de çıkarılabilen özelliktedir. Bir kısmı sabit kalırken bir kısmı da hareket ettirilebilir yapıdadır. Son yıllarda, diş kaybını gidermek için en fazla tercih edilen takma diş çeşididir. Peki, birleşik protez çeşitleri neler?
- Teleskopik Protez
- Ek Protez
- Stegprothese
En iyi takma diş hangisi denildiğinde buna örnek olarak teleskopik protez söylenebilir.
Teleskopik protez nedir?
Az sayıda bulunan doğal dişlerin yanına yerleştirilerek diş kaybının gidermek için kullanılan teleskopik protez, sabit olarak tutturulur ve diğer kısmı hareket ettirilebilir. Protezin içine sabtileyici bir bağlantı yerleştirilir. Ekstra bir diş kaybına uğrandığında genişletebilir. Temizlik bakımı çok kolaydır. Komşu dişlerin sağlıklı olması gerekir, ancak tam iyi olmasa da yine de bu protez takılabilir.
Ek protez nedir?
Adından da anlaşılacağı üzere diş kaybına uğrayanların sağlıklı dişlerine komşu olabilmesi için ek protez takılır. Kaybın olduğu yerin hemen yanındaki doğal dişe bir tutturgaç ile tutturulması sağlanır. Böylelikle tamamen sabit olmaz, kişi istediği zaman ağzından çıkarabilir. Teleskopik proteze göre daha az sayıda diş kaybına uğrayanlar için en iyi takma dişlerden biridr. Ayrıca, ek protez teleskopik protez gibi genişletilemezdir. Bu nedenle, en iyi takma diş hangisi sorusuna cevap olarak teleskopik protezin daha iyi olduğu söylenebilir.
Stegprothese nedir?
Son derece modern bir protez çeşidi olan Stegprothese, çeneye yerleştirilen metal çubuklar ile birbirine bağlanarak dental implantlar ile stabilite sağlar. Hareketli protezler için sağlam bir ünite yaratır. Tamamen diş kaybı olan alt veya üst çene fark etmeksizin yerleştirilebilir. Çene içinde suni diş köklerinin işlevini üstlenen diş implantları sağlanır. Uzun ömürlü olurlar.
En iyi takma diş hangisi demek kişinin çene ve diş yapısına uygun olan takma diş demektir. Takma dişler, diş kaybı yaşayanların yaşam kalitesini yükselten bir tedavi yöntemidir. Takma dişlerin pek çok faydası vardır. Takma dişlerin faydaları nelerdir?
Protezlerin faydaları nelerdir?
En iyi takma diş hangisi olacağına sizler için bir diş hekimi karar verir. Herhangi bir dezavantaj durumunda ağız içine yerleştirilen protezlerin pek çok faydası bulunmaktadır. Sosyal yaşantınızı normal bir şekilde devam ettirebilmek için takma dişler oldukça kullanışlıdır. Peki, nedir bu faydalar?
- Konuşmayı daha kolay ve net hale getirir.
- Yiyecekleri çiğneme ve yutma yeteneği kazandırarak beslenmeyi iyileştirir.
- Çürük dişlerden kurtulmayı sağlar. Çürük veya hasarlı dişlerin yerine takma diş takılarak eksikliği giderir.
- Eksik diş neticesinde gerçekleşen çene bozukluklarının önüne geçer.
- Baş ve boyun bölgesinin biyomekanğinin korunmasını sağlar.
- Sosyal ortamlarda daha özgüvenli olmayı sağlar.
Takma dişlerin pek çok avantajı olduğu gibi dezavantajları da vardır. Önemli olan doğru bir protez yani takma diş seçimidir. Doğal dişlerin varlığı çeneyi her zaman daha güçlü ve sağlam tutar. Ancak, bazen yıpranmış veya bakıma muhtaç hale gelebilirler. Doğal diş, ya tamamen kökten alınarak yok olması gerekir ya da uzun süre boyunca koruma altına alınarak tedavi yapılarak onarılması sağlanır. Bu kısımda ise devreye takma dişler girer. En son evrede, kişinin takma bir dişe ihtiyacı olduğu anlaşılınca herhangi bir protez takılır. Bazen protezleri dezavantajları da olabilir.
Protezlerin dezavantajları nelerdir?
En iyi takma diş hangisi sorusuna verilecek bir yanıt arandığında, takma dişlerden ziyade takma dişlerin çevresindeki doğal dişlerin sağlığının ne ölçüde olduğu önemlidir. Herhangi bir kişi, takma diş ile eksik dişlerini giderebilir. Ancak, takma dişlerin çevresindeki doğal dişlerin sağlığı oldukça önemlidir. Çünkü, takma dişlerin varlığı zamanla doğal dişlerin verimliliğini düşürebilir, çürütebilir ve önemli ölçüde hasar yaratabilir. Bunun dışında, herhangi bir takma diş, doğal diş gibi işlevsel olamayacağı için çiğneme verimliliği daha düşük miktarda olacaktır. Bazı geleneksel protezler, modern protezlere göre daha fazla dezavantaj yaratabilir. Protezin kalitesi de oldukça önemli bir etkendir. Bazı eski model protezler, çene bozukluğuna varacak kadar pek çok sorunu meydana getirebilir.
Bu aşamada, en iyi takma diş hangisi diye sorarak bir diş hekiminden yardım alabilirsiniz. Size uygun takma dişi tavsiye edecektir. Peki, size hangi protezin uygun olduğunu nasıl anlarsınız? Bu soruyu cevaplamak için belirli kriterleriniz olmalıdır. Bunlardan bazıları şöyledir:
Takma diş yaptırırken dikkat etmeniz gerekenler
Bütçe: En iyi takma diş en pahalı olan değildir. Protezin çeşidine ve yapı malzemesine göre fiyat değişkenlik gösterir. Takma diş yaptırmak isteyenler, takma dişlerin bütçe değerini detaylıca araştırmalıdır. Çünkü, bazı takma dişler herkesin bütçesine uymaz. Bu konu hakkında, diş hekiminize danışarak protez maliyetlerini öğrenebilirsiniz.
Konfor: En iyi takma diş hangisi diye sorduğunuzda en pahalı olan değil en rahat kullanım sağlayan protez diyerek cevaplanabilir. Protez tipini seçmek bu kısımda en önemli faktördür, çünkü seçeceğiniz protez tipi kullanım açısından rahat ve konfor sağlamalıdır. Sabit ya da hareketli veya kombine denilen hem hareketli hem sabit protez tipleri oldukça konforludur. Ayrıca, protezin yapımında kullanılan malzeme de konfor durumunu etkiler. Sizin en iyi ve en uygun protez seçiminde diş hekiminiz yardımcı olacaktır.
Takma diş hakkında merak edilen bir başka konu ise maliyettir. Takma dişlerin maliyeti ne kadar?
Takma diş fiyatı ne kadar?
Takma diş fiyatı hakkında net bir cevap almak zor olabilir. Çünkü, her takma dişin maliyeti farklılık gösterir. Burada devreye giren pek çok etken olabilir. Bunlardan biri de, protezin yapı malzemesidir. Kaliteli bir malzeme ile laboratuvarda ölçümlere göre üretilen protezler daha az kaliteli protezlere göre fiyat değişkenliği gösterir. Kaliteli bir takma diş ile ödediğinizi alabilirsiniz, ya da bütçenize uygun farklı seçeneklere yönelebilirsiniz. Özellikle de, kaliteli malzeme kriterini tam protez taktıracak kişilerin dikkate alması gereklidir. Ucuz maliyetten kaçınılmalıdır. Özel diş hastanelerinde ya da devlet hastanelerinde takma diş tedavi fiyatları farklıdır.
Bunlara ek olarak, her kişinin protez öncesi prosedürü farklı işleyebilir. Bazı kişiler için protez yapılmadan önce birden fazla muayene yapılabilir. Hatta birden fazla diş çekimi veya implant destekli takma dişler için kemik greftleri yapılması gerekebilir. Takma diş, 1 günde halledilebilecek bir problem değildir. 2 – 5 kez diş hekiminin ziyaret edilebilir. Takma diş sonrası da genel bir muayene yapılabilir. Tüm bunlar zaman alan ve süreci uzatan şeylerdir, bir de maliyeti arttıran işlemlerdir. Özel bir diş hastanesinde diş tedavisi olacaklar pek çok işleme tabi tutulacağından maliyeti ona göre hesaplamalıdır.
Takma diş fiyatları ülke çapında devlet ve özel hastanelerde büyük ölçüde değişmektedir. Sabit, hareketli ve kombine protezlerin maliyetleri birbirinden farklıdır. SGK‘nın belirttiği 2022 yılının protez fiyatları şu şekilde:
SGK 2022 protez fiyatları
- Çocuk Protezi Ücreti: 1.195 TL
- Tek Çene Bölümlü Çocuk Protezi (Akrilik) ücreti: 2.795 TL
- Tek Çene Tam Çocuk Protezi (Akrilik) ücreti: 3.035 TL
- Tek Çene Tam Protez (Akrilik) ücreti: 4.035 TL
- Tek Çene Bölümlü Protez (Akrilik) ücreti: 3.945 TL
- Tek Çene Tam Protez (Döküm Metal ile Güçlendirilmiş) ücreti: 5.275 TL
- Tek Çene Bölümlü Protez (Döküm Metal ile Güçlendirilmiş) ücreti: 5.225 TL
- Tek Çene Hassas Tutuculu Protez (Hassas Tutucu Ücreti Hariç) ücreti: 5.505 TL
- Tek Çene İmplant Destekli Hareketli Protez (Hassas Tutucu Ücreti Hariç) ücret: 4.820 TL
Takma dişler, bir diş hekimi uzmanı tarafından önerilir. Çene ve diş durumuna göre bir protez seçimi yapılır ve hangisi uygun bulunursa yerleştirilir. Sizler için takma dişler hakkında bir ön bilgi vermek amacıyla bu içeriği hazırladık.