Kişisel Bakım

Geçmişten Günümüze Ruj Kullanımı

Ruj, insanlık tarihi kadar köklü bir geçmişe sahip. Değişik coğrafyalardaki kadınlar, yüzyıllar boyunca kendi yöntemleriyle ruj yapmışlar ve onu bir gelenek haline getirmişler. Bugün de hâlâ bazı toplumlarda, ruj kullanımı ilginç ritüellerle sürdürülüyor.

Fas’ta “Ruj Parası” Geleneği

Fas’ın Berber köylerinde, evlenecek kız için bir tür başlık parası ödenir. Ancak adı “ruj parası”dır. Çünkü bu para karşılığında gelin adayları, evlendikten sonra ruj sürme hakkını kazanır.  Değişik bölgelerde bu adet hafiften farklılık gösterir. Bazen gelin adayının yüzüne düğün sabahı ilk defa bir akrabası ruj karışımı sürer. Bazı köylerde ise dünürler, ruj parasını kendi aralarında bir poşete koyup gelinin başına serperler. Bu paranın sadece bir kısmı düğünde damada teslim edilir. Bu tarz kadınları ilgilendiren içerikler için ruj.net platformuna üye olmayı unutmayın.

Endonezya’nın Dini Bali Adası 

Müslüman çoğunluğa sahip Endonezya’nın en büyük Hindu nüfusu ise Bali adasında yaşıyor. Buradaki muhafazakar geleneklere göre, evli kadınların ruj kullanması pek hoş karşılanmıyor. Ancak oradaki kadınlar, bazı dini ritüellerde sembolik olarak kırmızı bir boya sürüyorlar. Örneğin adanın en önemli festivali sayılan Galungan’da, tapınaklarda yapılan ayinlerde Hindu rahipler, genç kızların dudaklarına kırmızı bir boya kalemleriyle çiziyor. Bu hem bir arınma, hem de bakirelerin saflığını temsil ediyor.

Hint Kırsalında Ruj Kutsanıyor

Hindistan’ın dört bir yanındaki kırsal kesiminde ise kadınlar, evliliklerine büyük bir önem atfediyorlar. Gelin adaylarının duvakları açıldığı an, ilk defa ruj sürdükleri bu anı ölümsüzleştiriyorlar. Evlilik süresince kullanılan o ilk ruj, bir şekilde kutsanıyor ve kadınlar bunu ömür boyu saklıyorlar. Düğün sonrası yıllarda bile, düğün fotoğraflarındaki ruj izine bakan kadınlar büyük bir huzur duyuyor.

Japonya’da Geleneğe Uygun Ruj

Günümüzde ruj modası her yerde hayli yaygın. Fakat Japonya’da kadınlar, kendi geleneğine uygun ruj tercihlerinde bulunuyorlar. Burada canlı kırmızı, fuşya ve çok koyu mor tonlar pek sevilmiyor. Onun yerine daha ince ve kibar görünümlü pembe ve mercan tonları revaçta. Japon kadını, kusursuz güzelliği bu ince rujlarda arıyor. Özellikle geleneksel kimonolar giyildiğinde, çok ağır olmayan pastel rujlar tercih ediliyor.

Fas’tan Bali’ye, Hindistan’dan Japonya’ya birçok farklı kültürde ruj önemli bir yere sahip. Her ne kadar günümüzde küreselleşmeyle birlikte moda trendleri birçok ülkede ortaklaşa yaygınlık kazanmış olsa da, yöresel gelenekler hala ruj kullanımında etkili oluyor. Anavatanından dünyaya yayılan bu kadim güzellik objesi, günümüzde olduğu gibi gelecekte de farklı kültürlerle yolculuğuna devam edecek gibi görünüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu