Teknoloji

Kripto sanata ilk adım: NFT örnekleri ve fiyatları

NFT örnekleri ve fiyatları günümüzde büyük bir merak konusu haline geldi. NFT sektörü her geçen gün katlanarak büyürken, sizler de bu alana adım atmak konusunda kararsızlık yaşıyorsanız, merak ettiğiniz tüm detayları bir araya getirip açıkladık.

NFT örnekleri ve fiyatları son dönemlerde internet kullanıcıları tarafından oldukça merak edilmeye başlandı. Günümüzde NFT’lerin değeri her geçen gün artmaya devam ederken, kullanıcıların bu kavramı yakından tanıması da bir hayli önem arz ediyor. En azından bu sektör ile alakalı temel bilgileri edinmek, fırsatları kaçırmamanız adına büyük rol oynayabilir. Kısaca bahsetmek gerekirse NFT’ler, üzerinde mülkiyet hakkınız olan bir resim, video, ses ya da herhangi bir içerik türünü içeren şifreli dijital varlıklar olarak tanımlanmaktadır. Kripto para dünyasının anlık durumu ve eserlerin benzersizlikleri göz önüne alındığında, tek bir NFT’nin değeri bir milyon doları aşan oldukça yüksek meblağlara bile ulaşmaktadır. Sizler için bu içeriğimizde NFT’lerin ne olduğunu, piyasadaki en popüler örneklerini ve ortalama fiyatlarını bir araya getirdik.

NFT nedir?

İngilizce açılımı non-fungible token olan NFT’lerin ne olduğundan bahsetmeden önce, tanımında yer alan ‘değiştirilemezlik’ ilkesini açıklamakta yarar var. Burada sözü geçen değiştirilemez ibaresi, eserin içindeki görüntüyü içeren simgesinin eşi benzeri olmadığını ve başka bir özdeş simgeyle değiştirilemeyeceğini ifade eder. Bunun sebebi ise takas edilemeyen her tokenin, blok zincirine yazılmış ve herkes tarafından görülebilen eşsiz bir dahili kod ile oluşturulmasından kaynaklanmaktadır. Piyasadaki herhangi bir token türünün yaratıcısı, yaratmış olduğu eserin mülkiyet hakkından ömür boyu yararlanabilir. Aynı zamanda eseri görüntülemek istediğinizde, yaratıcısının ismi her zaman belirtilir. Bu da ürünü kopyalanamaz kılar ve mevcut koşullar sanatçılar için birebirdir!

Gerçek dünyadaki nesneleri dijital içerik olarak sanal dünyada temsil eden NFT ürünleri, özellikle de 2021 yılının başlarında büyük bir popülariteye saihp oldu. Müzik, oyun, resim gibi alanlarda sanatçılar NFT’lere ilgi göstermeye başladı. Bununla birlikte sektör, kendine has bir koleksiyoner kitlesi yarattı.

NFT örnekleri ve fiyatları
NFT nedir?

NFT örnekleri ve fiyatları hakkında bilgi vermeden önce, bu teknolojiyle ilgili merak edilen diğer teknik unsurları da anlatmakta fayda var. Öncelikle takas edilemeyen bir token ile bağlantılı eserler, satın alan kişiye eserin tüm haklarını vermez. Yalnızca oluşturulan bir akıllı sözleşme sayesinde garanti edilen eser için bir hak gösterme imkanı sunar. Yani temel itibariyle NFT’lerin bilgisayar dilinde 0 ve 1 gibi uzun bir sayı dizisinden başka bir şey olmadığını belirtmemiz gerek. Dolayısıyla NFT’lerde dolandırıcılık gibi olasılıklar bir hayli düşüktür. Eserlerin sahipleri her zaman haklarına ulaşma imkanı elde edebilir. Bununla birlikte mevcut alıcılar da yine ellerinde bulunan eserlerden büyük paralar kazanabilir.

Blok zincirini merkezi olmayan ve değişmez bir veritabanı olarak da tanımlayabiliriz. Yani hiç kimsenin içine girilmiş verileri değiştirme hakkı bulunmamaktadır. Bir block zinciri, birbirleriyle bağımsız olarak iletişim kuran ve bu nedenle tek bir bilgisayar ile kontrol edilemeyen, bağımsız bilgisayarlardan oluşan bir ağ tarafından oluşturulmaktadır.

NFT nasıl alınır ve satılır?

NFT ticareti için muhakkak bir blok zinciri kullanılmalıdır. Burada genellikle, NBA oyunlarının NFT’sini de yapan Flow Blockhain öne çıkmaktadır. Ancak öte taraftan Ethereum, Binance Smart Chain, TRON ve EOS gibi seçenekler de mevcuttur.

NFT örnekleri ve fiyatları
NFT nasıl alınır ve satılır?

NFT yapmak için çok sayıda imkan bulunmaktadır. Fakat kullanıcıların ilk olarak karar vermesi gereken durum, hangi platformu seçeceği olacaktır. Ethereum ağına dayalı en erişilebilir ve kaliteli platformlardan bir tanesi, öte taraftan en büyük NFT pazarı olarak da iddia edilen OpenSea uzun süredir kullanıcılarına kripto sanat alanında hizmet vermektedir. Sitede oldukça basit bir şekilde kendi NFT’nizi oluşturup piyasada satışa çıkarabilirsiniz. Fakat bunu yapmak için bir Chrome uzantısı olarak yükleyebileceğiniz popüler kripto cüzdanı MetaMask’a ihtiyacınız bulunmaktadır. Bunu bir kez ayarladıktan sonra artık rahatlıkla sanatınız ile ilgilenmeye başlayabilirsiniz.

NFT pazarı seçmek başlıbaşına bir konudur. Fakat kısaca söz etmek gerekirse, NBA tarihindeki en ikonik anların NFT’sini satın almak istiyorsanız, uğramanız gereken adres elbette ki NBA Top Shot olacaktır. Tweet NFT’si için ise uğramanız gereken site Valuables’ten başkası değildir. Tüm bunların yanı sıra Rarible, SuperRare, Foundation, AtomicMarket, Myth Market, BakerySwap ve KnownOrigin gibi seçenekler de yer almaktadır. Aynı zamanda ünlü kripto para borsası Binance’nin yakın bir zaman önce Binance NFT Pazarı ile bu sektöre de adım attığını belirtmemizde fayda olacak.

NFT örnekleri ve fiyatları
NFT nasıl yapılır ve alınır?

NFT satın almak için ise yine bu platformlardan bir tanesini ziyaret edip üyelik oluşturmanız gerekmektedir. Sonrasında favori sanatçınızın profil sayfasına girip, elde etmeyi planladığınız NFT’yi seçerek talep edilen kripto para ağı üzerinden alımınızı tamamlanmanız istenecektir. Fakat bu noktada, alışveriş esnasında karşılaşacağınız ekstra masrafları da unutmayın! Pek çok NFT satış sitesi, ödeme işlemini tamamlamak için “gus” adlı ek bir masraf çıkarmaktadır. Öte taraftan ETH karşılığında bir eser satın alıyorsanız, mevcut paranızı Ethereum’a çevirirken karşılaşacağınız maliyetleri de hesaba dahil etmelisiniz.

NFT örnekleri ve fiyatları

Kripto sanat akımı olarak sıfatlandırılan NFT’ler çok sayıda farklı amaç ve misyona göre farklılık içermektedir. Bu ürünler arasında birçok dijital sanat eseri bulunduğu gibi; aynı zamanda NFT’lerin kullanımı oyun, dizi, film ya da müzik gibi alanlarda da karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla satışa çıkan yapıtlar, türüne göre fiyatlandırılır. Ancak bunun yanı sıra popülaritesi, bulunabilirliği, koleksiyon sahibinin alıcılara sunduğu vaatler, kripto para sektöründeki son durum gibi konular da fiyatları belirlemede büyük etken gözetmektedir.

Dijital sanat NFT’leri

Beeple olarak da bilinen ünlü dijital sanatçı Mike Winklemann, Everydays – The First 5000 Days adlı tek parçalık eserini 11 Mart 2021 tarihinde müzayedede satışa çıkardı. Eser kısa süre içinde 69.3 milyon dolar karşılığında satıldı. Bu sayede Beeple’ın yapıtı piyasadaki en pahalı NFT olarak tarihe geçti. Yapıt, sanatçının 2007’den 2020 yılına kadar on üç yıldan fazla bir sürede günde bir kez yaptığı 5 bin farklı görüntüden oluşan bir kolajdan oluşuyordu. Yapılan satışın akabinde Winklemann, yaşayan en değerli üç sanatçı arasına girdi. Aynı zamanda eser, pek çok sanat eleştirmenine göre NFT’lerin patlama noktasına ulaşmasına katkı sağlayan en büyük figür oldu.

NFT örnekleri ve fiyatları
Everydays – The First 5000 Days

9 Kasım 2021 tarihinde yine Beeple, ikinci en başarılı NFT’sini piyasaya çıkardı. ABD’li sanatçı, Human One isimli eserini yine müzayedede görücüye sundu ve yapılan satıştan 28,9 milyon dolarlık kazanç sağladı. Fakat bu yapıt, Beeple’ın ilk eserinden bir hayli farklıydı. Everydays: The First 5000 Days dijital kopyasının yanı sıra fiziksel olarak da mevcutken, ikinci ürünse sadece sanal olarak tasarlanmıştı. Eserde iki metre boyunda ve sürekli değişen bir manzarada yürüyormuş gibi gözüken fütüristik, insan benzeri bir heykel yer aldı. Üç boyutlu harekete sahip ürün, 4×4 fitlik bir kutunun içerisinde, 16K çözünürlüklü dört video ekranı aracılığıyla listelendi.

NFT örnekleri ve fiyatları
Human One

En popüler NFT koleksiyonları arasında yer alan CryptoPunks, pek çok yatırımcının sahip olmak istediği parçalar içeriyor. En eski NFT’ler arasında da değerlendirilen yapıt, ilk kez 2017’de Kanadalı geliştiriciler Matt Hall ile John Watkinson tarafından yaratıldı. Toplamda 10 bin parçadan oluşan koleksiyonun en nadide parçası ise CryptoPunk #5822 olarak biliniyor. Söz konusu ürün, 13 Şubat 2022 tarihinde 8 bin Ethereum karşılığında satıldı. Satış sırasında eser, 23,7 milyon dolarlık bir ücrete tekabül ediyordu. Aynı koleksiyonun bir başka parçası olan CryptoPunk #7523 ise 10 Haziran 2021’de, Sotheby’s müzayedesinde 11,75 milyon dolardan alıcı buldu. CryptoPunk #3100 eseri 7,58 milyon dolara satılırken; CryptoPunk #7804 ise 7,57 milyon dolardan alıcısına ulaştı.

NFT örnekleri ve fiyatları
CryptoPunks NFT koleksiyonu

Dijital sanat alanındaki NFT örnekleri ve fiyatları için diğer çalışmalardan da kısacasa bahsetmek gerekirse; Krista Kim isimli bir sanatçının 3D olarak tasarladığı Mars House adlı model ev, 500 bin dolardan fazla bir paraya alıcısına teslim edildi. Bu satış yalnızca bir NFT ticareti değil, aynı zamanda dijital gayrimenkul kavramının da başlangıcına yol açtı. Ünlü rap yıldızı Ja Rule’nin tasarladığı Flipkick NFT’si 122 bin dolara açık artırmada satılırken; Trevor Andrew’in yarattığı Gucci Ghost eseri ise yaklaşık 3 bin 600 dolardan alıcı buldu.

Oyun NFT’leri

Oyun NFT’leri hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi olan Axie Infinity, günde yaklaşık 2,8 milyon aktif oyuncuya ev sahipliği yapıyor. Oyna-kazan oyunu olarak tanımlanan bu eser, oyuncuların keyifli vakit geçirerek AXS jetonları kazanmasına olanak tanıyor. Başlangıçta oyuncular Axies isimli üç dijital evcil hayvan satın alarak yoluna başlıyor ve karakterlerini geliştirmek için kolları sıvıyor. Resmi verilere göre oyunun yapımcıları, şimdiye kadar yaptıkları en pahalı Axie satışını 820 bin dolar olarakr açıkladı. Bununla birlikte oyunda şu ana dek 3,6 milyar dolarlık ticaret işlemi gerçekleştirildi.

NFT örnekleri ve fiyatları
Axie Infinity

Kazan-kazan modelini esas alarak geliştirilen Gods Unchained, kart tabanlı bir NFT oyunu olarak biliniyor. Ücretsiz bir şekilde oynamaya başlayabileceğiniz oyunda, ilk olarak kullanıcılara 140 ücretsiz kart verilir. Bu kartları akıllıca kullanıp hiç para harcamadan büyük gelirler elde edebileceğiniz gibi, aynı zamanda oyun içi satın alımlar sayesinde hızlı bir şekilde elinizdeki kartları güçlendirerek de para kazanmanız mümkün.

Minecraft benzeri bir oyun olan The Sandbox, topluluk odaklı bir NFT oyunudur. Kullanıcılar, pazara yüklenen NFT’leri satın alabilir, sonrasında ise platforma hızlı bir şekilde entegre edebilir. Bu sayede hem içerik üreticiler, hem de oyuncular yaptıkları satışlardan gelir sağlayabilir. Öte taraftan platform içinde oyun oynayarak da ödüller kazanabilirsiniz.

NFT örnekleri ve fiyatları
The Sandbox

Futbol severler için oldukça iyi bir seçenek olan Sorare oyunu, gücünü NFT’lerden almaktadır. Kullanıcılar, mükemmel kadrolar oluşturmak ve stratejilerini genişletmek için eğlence dolu bir maceraya girişir. Çok sayıda kullanıcıya sahip olan bu ücretsiz yapım, fantezi futbol kart oyunu olarak bilinmektedir. Oyunculara profesyonel futbolcuları temsil eden ticaret kartlarını kullanarak haftalık turnuvalarda menajerlik yapma imkanı tanınır. Elinizde bulunan kartlar nadirlik seviyesine göre kripto para karşılığında satılabilir ya da takas edilebilir. Bu sayede oyun oynayarak para kazanma şansını yakalayabilirsiniz.

NFT örnekleri ve fiyatları
Sorare

AMC yapımı ünlü TV dizisi Yürüyen Ölüler’den yola çıkarak oluşturulan NFT tabanlı hayatta kalma oyunu The Walking Dead: Empires, blockchain destekli MMO’da oyuncuların rakipleriyle kıyasıya bir mücadele içine girmesine alan açıyor. Oyunda yeni evler inşa ederek ve malzeme toplayarak hayatta kalabilir, başka kullanıcılarla takım kurabilir ve karakterinizi geliştirebilirsiniz. Özellikle de dizinin hayranları tarafından çok beğenilen oyun, hemen herkese eğlence dolu anlar yaşatmaktadır.

Müzik NFT’leri

Özellikle de TikTok uygulaması sayesinde geniş bir kitleye ulaşmayı başaran Kanadalı şarkıcı Grimes, geçtiğimiz yılın Şubat ayında Nifty Gateway’de 10 parçadan oluşan NFT tabanlı müzik albümü ile sevenlerinin karşısına çıktı. Bu eser sayesinde toplamda 7 milyon dolar gelir elde eden müzisyen, bu sayede sektörünü blockchain dünyasıyla birleştiren en büyük adımlardan bir tanesini attı.

En dikkat çekici NFT satışları arasında yayınlanmamış bir Whitney Houston parçası bulunuyor. 2012’de hayatını kaybeden efsane müzisyenin hayranları karşısına çıkmamış bir eseri, OneOf tarafından açık artırmaya sunuldu. Söz konusu NFT, Houston’ın 17 yaşındayken kaydettiği bir demoyu içeriyordu. Eser, Diana Sinclair tarafından oluşturulan bir dijital video ile eşleştirildi ve tek baskıdan oluşan NFT’ye 999 bin 999 dolardan alıcı çıktı. Kazanç, Whitney E. Houston Vakfı’na teslim edildi.

NFT örnekleri ve fiyatları
Whitney Houston

Müzik tabanlı NFT örnekleri ve fiyatları deyince Amerikalı DJ ve yapımcı Steve Aoki’nin blockchain dünyası için oluşturduğu yapıtından bahsetmeden olmaz! Yeni dijital pazarın potansiyelini keşfeden ilk müzisyenlerden bir tanesi olan Aoki, ünlü görsel sanatçısı Antoni Tudisco ile birlikte çalışarak Dream Catcher isimli eserini Nifty Gateway’de satışa çıkardı. Buradan büyük gelirler elde eden yıldız, toplamda 4.25 milyon dolarlık kazanç sağlamış oldu. Başarılı rock grubu Kings of Leon, When You See Yourself adlı albümünü NFT koleksiyonu olarak satarak 2 milyon dolardan fazla para kazandı. Öte taraftan efsane rapçi Eminem ise Shady Con eseriyle 1.78 milyon dolara ulaştı.

Dizi ve film NFT’leri

NFT olarak satılan ilk sinema filmi 2021 yılında yayınlanan Enderby Entertainment imzalı Zero Contact adlı yapım oldu. Vuele adlı platformdan satılan yapım, Rick Dugdale tarafından yönetildi. Filmin başrolünde ünlü oyuncu Anthony Hopkins yer aldı. Yapılan açıklamalara göre yapımcılar, NFT satışlarından yaklaşık 90 bin dolarlık gelir elde etti. Bu durum bir miktar hayal kırıklığı yaratsa da cesur bir girişim olarak değerlendirildi.

NFT örnekleri ve fiyatları
Zero Contact

12 Temmuz 2022’de gösterime giren Killroy Was Here, sinema yayınının yanı sıra NFT kopyası ile de seyircisi ile buluştu. Kevin Smith’in yönettiği korku ve komedi temalı antolojik filmde Azita Ghanizada, Ryan O’Nan, Harley Quinn Smith, Chris Jericho ve Justin Kucsulain gibi oyuncular yer aldı. Yönetmen Smith, şanslı alıcının filmi sergileme, dağıtma ve yayınlama haklarını da güvence altına alacağını açıkladı. Fakat satışların sonucu ile alakalı herhangi bir detay kamuoyuyla paylaşılmadı.

Sinema sektörü NFT alanına yoğun bir ilgi gösteriyor. Örneğin The Irishman ve pek çok meşhur Hollywood filminin yapımcısı Niels Jull, yalnızca NFT jetonlarının basılmasıyla finanse edilmesi amaçlayan ilk uzun metrajı filmi çekmek amacıyla NFT Studios’u kurdu. Öte taraftan Al Pacino’nun kızı Julie Pacino, şu anda ön yapım aşamasında olan I Live Here Now adlı filmini finanse edebilmek için fotoğraflarını yaklaşık 80 bin dolar karşılığında NFT’ye dönüştürüp sattı.

Ünlü yönetmen Quentin Tarantino, 2021 yılında meşhur filmi Pulp Fiction’ın (Ucuz Roman) yayınlanmamış bazı sahnelerini açık artırma yoluyla NFT olarak sattı. Koleksiyonda aynı zamanda orijinal el yazısı senaryo versiyonu ve yönetmenin sahneler hakkında sesli yorumları da bulunuyordu. Koleksiyonda yer alan eserler 1,1 milyon dolarlık fiyat etiketleri ile listelendi.

NFT örnekleri ve fiyatları
Pulp Fiction

Warner Bros. imzasıyla geçtiğimiz yılın sonlarında vizyona giren The Matrix: Resurrections filmi için büyük bir NFT koleksiyonu yayınlandı. Satışa sunulan koleksiyonda ünlü karakterlerin üç boyutlu avatarları yer aldı. Yine aynı yıl yayınlanan Dune filmi için de benzer bir pazarlama kampanyası yürütüldü. Marvel, Deadpool 2 filmine bilet alan seyircilerine özel NFT’ler sattı. Ek olarak, Spiderman: No Way Home yayınlandığında Örümcek Adam’ın çok sayıda kısa klibi ve görüntüsü NFT’ye dönüştürülerek serinin hayranlarına sunuldu.

Bu içeriğimize de göz atmayı unutmayın: Yeni başlayanlar için Binance NFT nedir ve nasıl kullanılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu