İnceleme YazılarımızTeknoloji

Samsung Galaxy Z Flip 4 incelemesi: Katlanabilir telefon pazarının en iyisi!

Samsung Galaxy Z Flip 4 incelemesi ile karşınızdayız! Samsung'un yeni katlanabilir akıllı telefon modelini tüm yönleriyle inceledik. Cihazın olumlu ve olumsuz taraflarını sizler için bir araya getirip değerlendirdik.

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, geçtiğimiz günlerde düzenlediği Galaxy Unpacked etkinliğinde yeni katlanabilir akıllı telefon modeli ile karşımıza çıktı. Samsung Galaxy Z Flip 4 tüm teknik özellikleri ile resmiyet kazandı. Şık tasarımıyla adeta ilgi odağı haline gelen model, yüksek performans kalitesiyle de dikkatleri üzerinde topladı.

Kısa süre içerisinde Samsung’un en çok satan katlanabilir akıllı telefon modeli olmaya aday Galaxy Z Flip 4, serinin bir önceki modeline göre büyük iyileştirmeler ile geldi. Son derece hafif bir yapıya sahip olan model, katlandığında küçük bir boyuta gelmesiyle oldukça rahat şekilde taşınabiliyor. Tavsiye360 ailesi olarak popüler Samsung cihazını sizler için kapsamlı bir şekilde inceledik. Satın almayı düşünenler için modelin artı ve eksi yönlerini mercek altına aldık. İşte detaylar…

Samsung Galaxy Z Flip 4 özellikleri

  • Ekran boyutu: Katlanmamış 165,2 x 71,9 x 6,9 mm | Katlanmış 84,9 x 71,9 x 15,9-17,1 mm
  • Ağırlık: 187 gram
  • SIM: Nano SIM, eSIM
  • Birinci ekran: 6,7 inç katlanabilir dinamik AMOLED 2X, 120 Hz yenileme hızı, HDR10+ desteği, 1200 nit maksimum parlaklık, 1080 x 2460 piksel çözünürlük
  • İkinci ekran: 1,9 inç Süper AMOLED, 260 x 512 piksel çözünürlük, Corning Gorilla Glass Victus+ cam koruma teknolojisi
  • Yonga seti: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
  • İşlemci: Sekiz çekirdekli (1×3.19 GHz Cortex-X2 ve 3×2.75 GHz Cortex-A710 ve 4×1.80 GHz Cortex-A510)
  • GPU: Adreno 730
  • İşletim sistemi: Android 12 tabanlı One UI 4.1.1
  • Dahili depolama alanı: 128 GB, 256 GB ve 512 GB
  • RAM kapasitesi: 8 GB
  • Arka kamera: 12 MP geniş açı + 12 MP ultra geniş açı (4K@30/60fps, 1080p@60/240fps, 720p@960fps, HDR10+)
  • Ön kamera: 10 MP (4K@30fps)
  • Pil: 3700 mAh batarya, 25W hızlı şarj, 15W hızlı kablosuz şarj, 4,5W ters kablosuz şarj

Samsung Galaxy Z Flip 4 modeli Ultra İnce Cam yapısıyla serinin önceki modellerine göre çok daha kaliteli bir görünüm ve ekran deneyimi sunarken; gelişmiş dayanıklılığı sayesinde ise 200 bin katlamaya kadar sağlam kalmayı kullanıcılara vaat ediyor. IPX8 sertifikası sayesinde telefon, 1.5 metre derinlikte 30 dakikaya kadar suya karşı direnç gösteriyor. Bu sayede yağmurlu bir günde yürürken, telefonunuzu cebinize saklamanıza ve işlerinizi ertelemenize hiçbir gerek kalmıyor! Ancak yine de plaj ve havuz gibi ortamlarda cihazın kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Zira araya kaçacak küçük bir kum tanesi ya da benzeri bir madde, her ne kadar epey güçlü önlemler alınmış olsa da cihazın ekranı için potansiyel bir tehlike taşıyabilir.

Samsung Galaxy Z Flip 4 incelemesi

Üst seviye bir akıllı telefondan bekleyebileceğiniz hemen her şeyi kullanıcılara rahatlıkla sunan katlanabilir Samsung telefonu, herkes için konforlu bir deneyim vadediyor. Mobil fotoğrafçılar için yüksek kaliteli bir kamera modülü yaratılırken; mobil oyuncular için ise ileri derecede performans sağlanıyor. Öte yandan kurumsal çalışanlara ya da gündelik kullanıma yönelik de cihazın gayet iyi hizmet verdiğini belirtebiliriz.

Tasarımı: 75 farklı renk seçeneği

Samsung Galaxy Z Flip 4 tasarımı ile adından uzun süre sıklıkla söz ettirecek bir cihaz olacak. Güney Koreli teknoloji devi, serinin bir önceki modeline göre yeni cihazında çok büyük değişikliklere gitmese de yaptığı küçük dokunuşlarla son derece şık bir telefonla karşılaşmamızı sağladı. Modelin arka paneli artık daha pürüzsüz bir görünüme ulaşırken; küçük ve portatif yapısına rağmen standart Samsung telefonlarını andıran bir tasarıma büründürüldü.

Samsung, cihazına daha sofistike bir görünüm kazandırmak adına çerçeve oranını azaltma yoluna giderken; ekran oranında ise hemen ilk bakışta anlaşılabilecek şekilde iyileştirmelerde bulunuldu. Cihazın arka kapak kısmında yer alan kamera modülü, güncel tasarım trendlerine uyumlu bir şekilde estetize edildi. Kameraların mercek boyutunda da büyüme yaşandı.

Samsung Galaxy Z Flip 4 incelemesi

Samsung Galaxy Z Flip 4 renk seçenekleri açısından kullanıcılarına oldukça geniş bir portföy sunuyor. Cihaz standart olarak grafit, pembe, mor ve mavi renk seçenekleri ile raflara gelse de müşteriler geniş bir kişiselleştirme opsiyonundan yararlanabiliyor. Açıklanan bilgilere göre toplamda 75 adet renk imkanı bulunuyor. Çerçeve, ön ve arka panelleri tüketiciler istediği renklerle donatma hakkına sahip oluyor.

Cihazın en önemli avantajlarından bir tanesi ise son derece hafif yapısı diyebiliriz. 187 gramlık ağırlığa sahip olan katlanabilir telefon modeli, cepte oldukça rahat bir şekilde taşınabiliyor. Cihazın ince yapısı sayesinde cebinizde rahatsız edici bir görüntü olmadan telefonu dilediğiniz gibi yanınızda taşıyabiliyorsunuz.

Ekranı: Yüksek dayanıklılık ve akıcı bir deneyim

Samsung Galaxy Z Flip 4, 6.7 inçlik ana ekrana sahip. Bu oran serinin bir önceki modeliyle neredeyse aynı. Bu ekranda 2640 x 1080 piksel çözünürlük oranı sunulurken; aynı zamanda 425 ppi renk imkanı ve 120 Hz yenileme hızı sağlanıyor. Öte taraftan şirket, harici ekranda kullanıcılara daha büyük bir alan tanıyor. 1.9 inçlik AMOLED ekranda 512 x 260 piksel çözünürlük ve 302 ppi renk yoğunluğu sunuluyor.

Son derece canlı ve dinamik renklere sahip olan Samsung cihazı, önemli bir yenilik ile karşımıza çıktı. Artık kapak ekranında widget kullanma imkanı mümkün hale geldi. Harici ekran yine kamera vizörü olarak da kullanılabilirken; artık neredeyse ana ekrana yakın bir deneyim sunmaya başladı. 120 Hz yenileme hızı sayesinde cihaz oldukça akıcı bir mobil deneyime kapı aralıyor. Video izlemekten mobil oyun oynamaya kadar neredeyse tüm eğlenceli aktiviteler rahatlıkla karşılanabiliyor.

Samsung Galaxy Z Flip 4 incelemesi

Düşme ve çarpma gibi olası tehlikeli durumlara karşı ise Samsung bu defa daha dikkatli davranıyor. Cihazın ön kısmında ultra ince cam (UTG) koruma teknolojisi yer alıyor. Dış yüzeyi ise çizilmelere karşı Corning Gorilla Glass Victus+ teknolojisiyle korunuyor. Son olarak menteşe kısmının Armor Aluminium korumasına sahip olduğu belirtiliyor. Bu sayede şirket, şimdiye kadarki en dayanıklı katlanabilir telefonunu karşımıza çıkarıyor.

Samsung’un dayanıklılık konusunda ekstra çalışmasının sebebi ise oldukça açık. Serinin bir önceki modeli olan Galaxy Z Flip 3, narin ekran yapısı nedeniyle kullanıcılardan ciddi tepkiler toplamıştı. Telefonun ekran ömrü piyasadaki standart diğer modellere göre çok daha hassas bir şekilde tasarlanmıştı. Bu nedenle ekran kırılması sebebiyle telefonlarını tamire götüren ve ciddi ek masraflarla karşılaşan çok sayıda mobil kullanıcı bulunuyordu.

Donanımı: Performansı ve verimliliğiyle rakip tanımayacak

Performans konusunda çığır açan bir katlanabilir telefon olan Samsung Galaxy Z Flip 3, Qualcomm’un geliştirdiği en iyi yonga seti Snapdragon 8 Plus Gen 1’den güç alıyor. Küçük bir karşılaştırma yapmak gerekirse bu işlemciyi kullanan popüler bazı modeller Samsung Galaxy S22 Ultra, Xiaomi 12 Pro, POCO F4 GT, Vivo X Fold, Realme GT 2 Pro, Honor Magic 4 Ultimate, OPPO Find X5 Pro, Sony Xperia 1 IV, ZTE Axon 40 Ultra ve Black Shark 5 Pro olarak biliniyor. Bununla birlikte cihaz, sekiz çekirdekli (1×3.19 GHz Cortex-X2 ve 3×2.75 GHz Cortex-A710 ve 4×1.80 GHz Cortex-A510) işlemcisiyle performansını destekliyor.

Samsung’un yeni katlanabilir telefonu 8 GB RAM kapasitesine sahip. Bununla birlikte 128 GB, 256 GB ve 512 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Bu sayede donma ya da takılma gibi herhangi bir performans ile alakalı kusur tanımayan cihaz, şık tasarımının arkasına saklanıp güçlü özelliklerinden taviz vermiyor.

Samsung Galaxy Z Flip 4 incelemesi

Galaxy Z Flip 4 modeli 3.700 mAh pil kapasitesine sahip. Cihazın bataryası, ekranın iki yarısına bölünmüş durumda. Hal böyleyken enerji tüketimi de neredeyse ikiye katlanıyor ve cihazın şarjı beklenenden daha kısa sürede tükeniyor. Hızlı şarj için ise telefon, 25W kablolu ve kablosuz şarj imkanı sağlıyor. Pil ömrü konusunda kullanıcılara büyük vaatlerde bulunmayan cihaz, aktif ekran durumunda maksimum 4 saat boyunca performans sunuyor. Bu nedenle oyun esnasında ya da iş görüşmeleri sırasında telefonunuzu sürekli olarak şarj etme ihtiyacı duyabilirsiniz.

Samsung Galaxy Z Flip 4 kutudan çıkar çıkmaz Android 12 tabanlı One UI 4.1.1 kullanıcı arayüzü ile çalışıyor. Cihaz, şirketin en güncel amiral gemisi akıllı telefon modeli olduğu için çok yakında piyasaya çıkacak olan Android 13 işletim sisteminden yararlanacak ilk cihazlardan bir tanesi olacağı da tahmin ediliyor. Öte taraftan yazılım performansına da değinmek gerekirse, Samsung’un özel olarak geliştirdiği One UI arayüzü, her zamanki gibi cihazın optimizasyonu bakımından üst seviye bir hizmet gösteriyor. Son olarak cihazın en az 5 büyük Android güncellemesini daha almaya hak kazanacağını belirtelim. Böylelikle telefon, kolay kolay eskimeyecek ve verdiğiniz paranın hakkını senelerce gösterecek.

Kamerası: Mobil fotoğrafçılar için birebir!

Mobil fotoğrafçılar için oldukça kaliteli bir deneyim vaat eden Samsung Galaxy Z Flip 4, arka tarafta ikili kamera modülüne yer veriyor. 12 Megapiksel ana kamera ile gelen cihaz, burada f/1.8 diyafram açıklığına sahip bir lens tercih ediyor. Şirket, bir önceki nesile göre parlaklık oranında ciddi bir artışa giderken; ışık yakalama konusunda ise adeta ustalaşıyor.

Samsung Galaxy Z Flip 4 incelemesi

Telefon, düşük ışık koşullarında dahi en iyi görüntüleri elde etmek için gelişmiş bir performans gösteriyor. Aynı zamanda bu lens, OIS (Optik Görüntü Sabitleme) teknolojisi ile de güçlendiriliyor. Böylelikle gimball gibi cihazlara büyük oranda ihtiyaç duymadan, titreme ve sarsıntı gibi problemlerin otomatik olarak önüne geçerek en kaliteli fotoğraf ve video çekimlerine ulaşabiliyorsunuz.

Galaxy Z Flip 4’ün ikinci kamerası 12 Megapiksellik bir ultra geniş açılı lens olurken, burada ne yazık ki optik zoom imkanı bulunmuyor. Ön tarafta ise kaliteli selfie çekimleri ve video konferans görüşmeleri için f/2.4 diyafram açıklığına sahip bir 10 Megapiksellik selfie kamerası yer alıyor.

Samsung Galaxy Z Flip 4 incelemesi

Galaxy Z Flip 4’ün Flex modu sayesinde kamera kullanımı da oldukça eğlenceli bir hale geliyor. Cihazın üst kısmını vizör olarak kullanıp kameranın neye baktığını rahat bir şekilde görme imkanı elde ederken; alt kısımda ise kameranın ayarlarını kontrol etmeniz mümkün kılınıyor. Bu noktada önemli bir hatırlatma yapmakta fayda var; söz konusu özellik yalnızca Samsung’un yerleşik kamera uygulamasında yer almıyor. Aynı zamanda Google Play Store‘daki popüler pek çok kamera uygulamasında da Flex modunu en verimli şekilde değerlendirebiliyorsunuz.

Samsung Galaxy Z Flip 4 fiyatı

Samsung Galaxy Z Flip 4’ün fiyatı lansman günü belli oldu. Şirket, ülkemizde şu anda yalnızca tek bir varyant sunuyor. 128 GB dahili depolama alanı ve 8 GB RAM kapasiteli sürüm Türkiye pazarında satılıyor. Modelin fiyat etiketi ise 25 bin 999 TL olarak açıklanmış durumda. Elbette ki bu rakamlar pek çok kişi için adeta cep yakacak ölçüde. Fakat şirketin bu modeli herkese satmak gibi bir düşüncesi olmadığı da açıkça belli oluyor. Piyasaya göre ortalama üstü teknik özellikler ve donanımla gelen telefon, yüksek etiketine rağmen ülkemizdeki birçok mobil kullanıcı tarafından kısa sürede büyük ilgi görmüş durumda.

Kutu içeriğinden de bahsetmeden geçmeyelim. Samsung, telefonla birlikte kutuda şarj, data kablosu ve sim iğnesine yer veriyor.

Sonuç: Samsung Galaxy Z Flip 4 satın alınır mı?

Samsung, her ne kadar donanımı, teknik özellikleri ve şık tasarımı ile kullanıcıları büyüleyen bir katlanabilir telefon deneyimi yaratmış olsa da cihazın bazı kritik kusurları yok değil! Galaxy Z Flip 4 her ne kadar 5 yıl daha büyük Android güncellemeleri almaya hak kazanacak olsa da telefonun katlanabilir ekranının bir ömrü var. Öte yandan katlanabilir telefon teknolojisi henüz yeterince olgun bir hale gelmediği için, kumsal gibi alanlarda cihazın arasına kaçacak bir maddenin ekranda büyük hasarlar doğurma tehlikesi bulunuyor. Zira Galaxy Z Flip 3 kullanıcıları bu probleme çok fazla maruz kalmıştı. Benzer bir durumun yeni nesil telefonda yaşanmayacağının da garantisini veremiyoruz.

Cihazın bir başka kusuru ise pil kapasitesi. Çift ekran teknolojisinden ötürü cihaz, her zamankinden çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu için batarya performansı bizleri yeterince tatmin etmedi. Özellikle de tüm gününü dışarıda geçiren kurumsal çalışanlar için bu deneyim epey zorlu olacaktır.

Mevcut ekonomik koşullar altında iPhone 13 Pro Max gibi üst seviye bir akıllı telefon almak da kullanıcılar için epey pahalı bir seçenektir. Fakat Apple, kullanıcılarına uzun süreli ve tutarlı bir deneyim sunar. Hem katlanabilir telefon teknolojisinin istenilen raddeye gelememesi, hem de ekranlarının kısa ömürlü olması, maddi olarak bu cihazı satın almakta zorlanacak kişiler için pek de iyi bir seçenek olmayacaktır. Fakat tam aksine, bu parayı karşılayabilecek gücünüz varsa, olağanüstü özelleştirme imkanları ve benzersiz tasarımıyla birkaç sene cihazdan üst seviye bir verim alabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu