Film & Dizi

Kahkahalarla güleceğiniz en iyi Türk komedi filmleri

En iyi Türk komedi filmleri için kaçırılmayacak bir liste hazırladık! Keyifli bir film önerisi arıyorsanız, bu seçkiye göz atmayı sakın ihmal etmeyin!

En iyi Türk komedi filmleri listesi ile karşınızdayız! Akşam kanepeye kıvrılıp patlamış mısır ve kola eşliğinde izleyecek keyifli bir film önerisi arıyorsanız doğru adrestesiniz. Bu içeriğimizde sizler için birbirinden komik yerli yapımları bir araya getirdik. Konusu, oyuncu kadrosu, yönetmeni ve diğer tüm merak edilen detaylarıyla beraber anlattık. İşte o filmler…

En iyi Türk komedi filmleri

Her Şey Çok Güzel Olacak

Cem Yılmaz’ın ilk filmi olan Her Şey Çok Güzel Olacak’ta ünlü komedyen başrolü Mazhar Alanson ile paylaşıyor. Mine Vargı’nın yapımcı koltuğunda oturduğu ve Ömer Vargı tarafından yönetilen 1998 yapımı film, günümüzde bir komedi klasiği olarak anılıyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Her Şey Çok Güzel Olacak

“Bilemiyorum Altan” repliği ile hafızalardan silinmeyen yapım, en iyi Türk komedi filmleri arasında kendine yer buluyor. Her Şey Çok Güzel Olacak konusu itibariyle Altan adlı serseri bir adamın, karıştığı kavgadan sonra uzun bir süredir görmediği abisi Nuri ile karşılaşmasını anlatıyor. Abisinin kanına giren Altan, hayallerini gerçekleştirmek adına onu tehlikeli sulara itiyor ve birlikte aksiyonla dolu bir Bodrum yolculuğuna çıkıyorlar. Bu macerada ikilinin başından bela asla eksik olmuyor!

Her Şey Çok Güzel Olacak müzikleri ile de büyük dikkat yaratıyor. Spotify gibi platformlarda orijinal bir albüme de sahip olan yapımın besteleri Mazhar Alanson tarafından hazırlanıyor. Vokalde ünlü sanatçıya Cem Yılmaz ile Sami Özer de eşlik ediyor. Benim Hala Umudum Var, Bir Zamanlar Fırtınalar Estirirdim, Bu ne Biçim Hikaye Böyle gibi popüler MFÖ şarkıları filmde yeniden yorumlanıyor.

Pardon

Efsane komedyen Ferhan Şensoy tarafından yazılan ve başarılı sanatçının başrol koltuğunu Rasim Öztekin ile Ali Çatalbaş’la paylaştığı Pardon filmi 2004 yılında gösterime girdi. Sinan Çetin’in yapımcılığını üstlendiği, Mert Baykal’ın yönettiği film Şensoy’un kaleminden çıkan Çok Tuhaf Soruşturma adlı tiyatro oyunundan uyarlanarak seyircilere sunuldu.

En iyi Türk komedi filmleri
Pardon

94 dakika uzunluğundaki Pardon, askerlik dağıtımı için İstanbul’a gelip Muzaffer adlı arkadaşında kalmayı planlayan İbrahim’in polisler tarafından ‘yanlışlıkla’ göz altına alınması üzerine başlıyor. Yaşanan kördüğüm, ikilinin bir başka arkadaşı olan Aydın’ın da aralarına katılmalarıyla uzadıkça uzuyor. Hiçbir suçu olmayan bu üç adam, tamamen bir yanlışlık sonucu hapishaneye atılıyor ve olaylar gelişiyor.

Ferhan Şensoy filmde İbrahim karakterine hayat verirken; Rasim Öztekin ve Ali Çatalbaş’ın yanı sıra geniş oyuncu kadrosunda Bülent Kayabaş, Zeki Alasya, Erol Günaydın, Şahnaz Çakıralp, Levent Ünsal ve Sermiyan Midyat gibi başarılı isimler yer alıyor. Müzikleriyle de beğeni toplayan filmde Ceza, Fuat Ergin, Funky C, Baba Zula, Duman ve Edip Akbayram şarkıları çalıyor.

G.O.R.A.

En iyi Türk komedi filmleri listelerinin vazgeçilmezi olan G.O.R.A. 2004 yılında gösterime girdi. Dönemi itibariyle ülkemizde çekilen en pahalı film olan bu yapım, gişede izlenme rekorları kırdı. 127 dakika uzunluğundaki filmin senaryosunu Cem Yılmaz kaleme alırken; yönetmen koltuğunda ise Ömer Faruk Sorak yer aldı. Böcek Yapım ile BKM Film ise yapımcılığını üstlendi.

En iyi Türk komedi filmleri
G.O.R.A.

Cem Yılmaz’ın Arif Işık, Komutan Logar Trihis, Erşan Kuneri ve Komutan Kubar karakterlerine hayat verdiği G.O.R.A.’da Rasim Öztekin, Özkan Uğur, Şafak Sezer, Özge Özberk, Ozan Güven, Engin Günaydın, İdil Fırat, Erdal Tosun, Cezmi Baskın ve Muhittin Korkmaz gibi usta oyuncular yer aldı. İçinde bulunan Star Wars ve Matrix göndermeleriyle, ülkemizdeki mizah anlayışına yön veren şakalarıyla halen daha replikleri ezbere hatırlanan film 5 milyon dolarlık bütçeyle çekilirken; gişede ise 26,2 milyon dolar hasılat elde etti.

G.O.R.A. konusu itibariyle Antalya’da halı satan Arif Işık’ın uzaylılar tarafından kaçırılıp bilinmeyen bir gezegene götürülmesi ile başlıyor. Komutan Logar ve yönetimine savaş açan Arif’in Prenses Ceku, Robot-216 ve Bob Marley Faruk’la gezegenden kaçma maceraları anlatılıyor.

Şu anda Netflix platformunda izleyebileceğiniz G.O.R.A. filmi halen daha eskimemeyi başaran bir komedi klasiği olarak anılıyor. Öte taraftan müzikleriyle de çok sevilen yapımda, Garavel karakterini canlandıran Özkan Uğur’un Olduramadım şarkısı da yer alıyor. Buna ek olarak filmin kapanışında Sagopa Kajmer’in Al Bir de Buradan Yak parçası çalıyor.

Dipnot: G.O.R.A.’dan 4 yıl sonra devam filmi niteliğindeki A.R.O.G. yayınlandı. Arif Işık’ın bu defa bir milyon yıl geride, taş devrinde yaşadığı eğlenceli maceralar anlatıldı. 2018 yılında ise Robot-216 karakterini 14 yılın ardından tekrar gördüğümüz Arif V 216 adlı film gösterime girdi. Burada ise Robot-216’nın insan olmaya çalışma hikayesi ve karakterlerin Yeşilçam yolculukları işlenildi.

Dipnot 2: İlk defa G.O.R.A. filminde, yalnızca birkaç dakikalığına gördüğümüz Erşan Kuneri karakteri bu yıl Netflix tarafından diziye uyarlandı. Kuneri’nin 1980 askeri darbesinden sonra hapisten çıkışını ve yeniden sinema dünyasına adım atma girişimi anlatıldı. Toplamda 8 bölümden oluşan dizinin her bölümünde karakterin çektiği farklı türlerdeki filmlere ve kahkaha dolu yapım süreçlerine yer verildi.

Kahpe Bizans

Ünlü komedyen Gani Müjde tarafından yönetilen Kahpe Bizans, parodi film türünün ülkemizdeki en önemli örnekleri arasında yer alıyor. Müjde’nin senaryosunu başarılı mizahçılar Kemal Kenan Ergen ve Fatih Solmaz ile birlikte kaleme aldığı bu yapımda Mehmet Ali Erbil başrol koltuğunda oturdu. Cem Davran, Hande Ataizi, Sümer Tilmaç, Ayşegül Aldinç, Nurseli İdiz, Demet Şener ve Yılmaz Köksal gibi yıldız oyuncular etkileyici performanslarını ortaya koydu.

En iyi Türk komedi filmleri
Kahpe Bizans

2000 yılında gösterime giren Kahpe Bizans konusu itibariyle Bizans imparatoru İlletyus’un rüyasında o gün doğan bir çocuğun kendisini öldüreceğini görür. İmparator uyandığında tüm yeni doğan Nacar bebeklerinin öldürülmesini emreder. Nacaroğullarından Süper Gazi isimli bir adam, aynı gün doğan üçüz bebeklerini sepete yerleştirip nehre atar. Bu bebeklerden bir tanesi ileride İlletyus’un varisi olacaktır.

Dipnot: Kahpe Bizans’ın 2016 yılında vizyona giren bir devam filmi mevcut. Bizans Oyunları: Geym of Bizans adıyla yayınlanan film yine Gani Müjde tarafından yönetildi. Yıldızlarla dolu oyuncu ekibinde ise Gürkan Uygun, Tolgahan Sayışman, Gonca Vuslateri, Tuvana Türkay, Murat Dalkılıç, Özge İnce ve Oğuzhan Uğur gibi isimler yer aldı.

Limonata

2015 yılında gösterime giren Limonata filmi, Leyla ile Mecnun dizisiyle geniş kitlelere hitap etmeyi başaran ünlü oyuncu Ali Atay tarafından yönetildi. Atay’ın ilk yönetmenlik deneyimi olan bu yapımın başrollerini Ertan Saban ile Serkan Keskin paylaştı. İstanbul’dan Üsküp’e uzanan yol hikayesi, komedi ve dram temalarını harmanlayarak izleyicilerin beğenisini topladı. Eleştirmenlerden de tam not aldı.

En iyi Türk komedi filmleri
Limonata

Senaryosu Ali Atay ve Ertan Saban tarafından kaleme alınan Limonata, en iyi Türk komedi filmleri arasında gösteriliyor. Film, Makedonya’da hayat süren Suat’ın ölmeden önce tek arzusunu açıklamasıyla başlıyor. Suat, yıllar evvel İstanbul’da imam nikahıyla evlendiği eşinden olan çocuğunu görmek istiyor. Bunun üzerine oğlu Sakip, Türkiye’ye geliyor ve kardeşi Selim’i babasının yanına götürüyor. Eğlenceli bir yol filmi olarak da bilinen bu yapım, yer yer izleyicilere kahkahalar attırırken, kimi zaman ise gözünüzden yaş getirmeyi vadediyor.

Funda Eryiğit, Luran Ahmeti, Zehir Sipahi, Selahattin Bilal, Ciguli, Bedia Begovska, Mustafa Yaşar ve Ömer Lekesiz’in kadrosunda yer aldığı filmin müzikleri ise ünlü folk rock grubu Gevende tarafından hazırlanıyor.

Vizontele

Yılmaz Erdoğan’ın ilk filmi olan Vizontele, Türkiye sinemasının yapı taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Filmde Erdoğan yönetmen koltuğunu Ömer Faruk Sorak ile paylaşıyor. Senaristliğinin yanı sıra başrol koltuğunu Deli Emin karakteriyle üstleniyor. Hikaye Hakkari’de geçse de çekimleri Van’ın Gevaş içesinde gerçekleştirilen yapımda genel itibariyle BKM oyuncuları görev alıyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Vizontele

Yılmaz Erdoğan’ın hayatından çok sayıda otobiyografik ögeler taşıyan Vizontele en iyi komedi Türk filmleri listemizin olmazsa olmaz yapımlarından biridir. Film konusu itibairyle 1974 yılında, Hakkari’ye televizyon gelmesi ile başlıyor. Köy halkı bu teknolojinin ne işe yaradığını merak ederken, makineyi bir türlü çalıştıramıyor. Belediye Başkanı Nazmi, bunun için Deli Emin’den yardım istiyor ve olaylar gelişiyor. Film, teknolojinin olumlu yanları olduğu kadar olumsuz faktörlere de sahip olduğunu oldukça acı bir şekilde seyircilere gösteriyor.

Vizontele oyuncuları adeta yıldızlar geçidi bir kadroyu buluşturuyor. Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Altan Erkekli, Cem Yılmaz, Şebnem Sönmez, Bican Günalan, Erdal Tosun, Cezmi Baskın, MEral Çetinkaya, Zeynep Tokuş, İclal Aydın, Erkan Can, Tolga Çevik, Şafak Sezer, Zerrin Sümer, Selahattin Taşdöğen, Sinan Bengier ve Köksal Engür gibi çok sayıda başarılı isim unutulmaz performanslarını sergiliyor. Filmin müzikleri ise Kardeş Türküler tarafından hazırlanıyor. Eleştirmenlerin övgüyle bahsettiği yapım tam anlamıyla döneminin bir Türkiye portresini çiziyor.

Dipnot: 2003 yılında Vizontele’nin devam filmi Vizontele Tuuba gösterime girdi. Her iki film de şu anda Netflix platformundan seyredebilirken; ikinci yapımın başrollerini ise Yılmaz Erdoğan, Tuba Ünsal, Demek Akbağ, Altan Erkekli ve Tarık Akan paylaşıyor. Filmde kütüphanesi olmayan bir köye atanan sol görüşlü bir kütüphane memuru ve ailesinin bölge insanı ile ilişkisi konu ediliyor. İlk filmin aksine daha çok dramatik ögeleri ağır basan bir hikaye karşımıza çıkıyor.

Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?

‘Ezop’ lakabı ile anılan ünlü yönetmen Ezel Akay tarafından çekilen Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filmi Levent Kazak imzasıyla kaleme alındı. Yönetmenin Anadolu Ortaçağ Üçlemesi olarak hayal ettiği serinin ilk yapımı olan bu film, gölge oyunu kültürünün unutulmaz figürleri olan Hacivat ile Karagöz’ün gerçek hayat hikayesini mercek altına alıyor. 13 ve 14. yüzyılda Anadolu topraklarında yaşanan olaylara esprili bir bakış sağlanıyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk tohumlarının atıldığı 14. yüzyıl döneminde sinirli ve bir o kadar da komik olan Karagöz’ün, kendisinin tam aksine bir kişiliğe sahip olan kültürlü, zeki ama bir o kadar da fırsatçı kişiliğiyle tanınan Hacivat ile tanışmasıyla film seyircilerini ağırlıyor. İki yakın dost, Orhan Gazi adına yapılan bir caminin inşaatında çalışmaya başlıyor. Aralarında yaşanan atışmalar kısa sürede etraftakiler tarafından fark edilince, kendilerini bir anda ünlü şahıslar olarak buluyorlar. Fakat elbette ki bu iki adam, şöhretlerinin bedelini ağır bir şekilde ödüyor.

Usta oyuncu Haluk Bilginer bu filmde Karagöz karakterine hayat veriyor. Beyazıt Öztürk ise Hacivat’ı canlandırıyor. Şebnem Dönmez, Güven Kıraç, Altay Özbek, Ayşe Tolga, Hasan Ali Mete, Ragıp Savaş, Tansu Biçer, Muhittin Korkmaz, Ayşen Gruda, Mine Tugay, Öner Erkan ve Nihal Yalçın gibi tecrübeli oyuncular kadroda kendilerine yer buluyor.

Ölümlü Dünya

Netflix platformundan izleyebileceğiniz Ölümlü Dünya, Ali Atay’ın Limonata’dan sonra çektiği ikinci filmi olarak biliniyor. Atay’ın senaryosunu Aziz Kedi, Feyyaz Yiğit, Volkan Sümbül ve Ali Demirel ile birlikte kaleme aldığı yapım çıktığı dönem büyük ses getirmeyi başarmıştı. Gişede istenilen başarıya ulaşan yapım, kısa süre içinde sosyal medyada da fenomen haline geldi ve replikleri gündelik hayata dahi yerleşti.

En iyi Türk komedi filmleri
Ölümlü Dünya

Ölümlü Dünya konusu itibariyle küresel çapta iş yapan bir kiralık suç çetesinin Türkiye’deki çalışmalarını yürüten Mermer ailesini mercek altına alıyor. Örgütle arası ters düşen aile, infaz edilmekten kurtulmak için kıyasıya bir kaçışa başlıyor ve olaylar gelişiyor. Ahmet Mümtaz Taylan filmde ailenin babasına hayat verirken; Alper Kul, Sarp Apak, İrem Sak, Doğu Demirkol, Feyyaz Yiğit, Meltem Kaptan, Mehmet Özgür ve Özgür Emre Yıldırım oyuncu kadrosunda bulunuyor.

Yahşi Batı

G.O.R.A. filminin de yönetmeni olan Ömer Faruk Sorak tarafından çekilen ve Cem Yılmaz’ın senaryosunu kaleme aldığı Yahşi Batı, Türkiye sinemasının büyük prodüksiyonlu ilk komedi-western yapımlarından bir tanesidir. Son derece kusursuz bir prodüksiyona sahip olan ve Hollywood filmlerini aratmayan filmde, Aziz Vefa ve Lemi Galip isimli iki Teşkilat-ı Mahsusa üyesi, Padişah II. Abdülhamit’in hediyesini ABD Başkanı James Garfield’a ulaştırmak adına tekinsiz bir yolculuğa çıkar. Bu seyahatte ikilinin başına sıra dışı olaylar gelir ve kendilerini vahşi batıda düzeni değiştirmeye çalışan birer kovboy olarak bulurlar.

En iyi Türk komedi filmleri
Yahşi Batı

Başarılı sinematografisiyle dikkatleri üzerine çeken Yahşi Batı en iyi Türk komedi filmleri içerisinde gösteriliyor. Fakat filmde yalnızca komedik unsurlar değil, çok sayıda dramatik öge de yer alıyor. Bu sayede eleştirmenler tarafından oldukça pozitif görüşlerle karşılanan yapım, ‘modern bir klasik’ ifadeleriyle anılıyor. Cem Yılmaz filmde Aziz Vefa karakterine hayat verirken, Ozan Güven ise Lemi Galip’i canlandırıyor. İkiliye eşlik eden oyuncular arasında Demet Evgar, Özkan Uğur, Zafer Algöz, Cansu Dere, Süleyman Turan, Yılmaz Köksal, İştar Gökseven, Mazlum Çimen, Mehmet Polat, Tuncal Özinel, Uğur Polat, Dilek Çelebi, Ferdi Sancar, Can Yılmaz, Köksal Engür ve Nur Subaşı yer alıyor.

Kelebekler

Genç yönetmen Tolga Karaçelik tarafından tam 18 günde çekilen Kelebekler filmi Türkiye sineması adına oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nin Dünya Sineması Dramatik Film Yarışması bölümünde gerçekleştiren yapım, Büyük Jüri Ödülü kazanarak tüm dünyada adından söz ettirdi. Özellikle de Avrupa kıtasında çok sayıda ülkede gösterime giren yapım, hem eleştirmenler hem de izleyicilerin pozitif görüşlerini topladı.

En iyi Türk komedi filmleri
Kelebekler

Kelebekler konusu itibariyle annelerinin çocukken intihar etmesi üzerine farklı akrabalarına gönderilen ve 20 sene sonra yeniden bir araya gelen üç kardeşin duygu dolu ve bir o kadar da eğlenceli öyküsünü anlatıyor. En iyi Türk komedi filmleri arasında gösterilen bu yapımda kardeşler, babalarının isteği üzerine doğdukları köye geri dönüyorlar. Ancak burada karşılaştıkları sürprizler, üçlünün hayatını derinden etkiliyor.

Tolga Tekin, Bartu Küçükçağlayan ve Tuğçe Altun filmde başrol koltuğunda yer alıyor. Bu isimlere Serkan Keskin, Hakan Karsak, Ezgi Mola, Ercan Kesal, Şebnem Hassanisoughi, Mustafa Kırantepe ve Serkan Ercan eşlik ediyor.

İnşaat

Her Şey Çok Güzel Olacak filminin yönetmeni Ömer Vargı tarafından çekilen İnşaat filmi 2003 yılında vizyona girdi. Başrollerinde Emre Kınay ile Şevket Çoruh’un yer aldığı yapım kısıtlı bir kitleye ulaşabilse de büyük beğeni topladı. Sıra dışı bir hikayeye sahip olan filmde Ali ve Sudi adlı iki inşaat işçisinin patronlarından aldıkları emirlerin sonucunda mezar kazıcılığı işine soyunmalarını anlatıyor. Öte taraftan ikili, yarı zamanlı olarak şeyhlik yapıyor ve insanları kandırarak paralarını alıyor.

En iyi Türk komedi filmleri
İnşaat

Ali karakteriyle Emre Kınay, Sudi karakteriyleyse Şevket Çoruh etkileyici performanslarını ortaya koyuyor. En iyi Türk komedi filmleri arasında kabul edilen bu yapımda ikiliye Ahmet Mümtaz Taylan, Yeşim Büber, Suna Pekuysal, Binnur Kaya, Günay Karacaoğlu, Tuncay Beyazıt ve Şehsuvar Aktaş gibi isimler eşlik ediyor.

Dipnot: 2014 yılında İnşaat’ın devam filmi olan İnşaat 2 (diğer adıyla On Yılda Bir İnşaat 2) gösterime girdi. Trajikomik hikayesiyle maceranın kaldığı yerden devam ettiği bu yapımda, Ali ve Sudi’nin Ege kıyısında bir eğlence mekanında gece bekçisi olarak çalıştığı ve yine başlarının belaya girdiği aksiyonla dolu bir macera konu edildi. Şevket Çoruh ile Emre Kınay yıllar geçse de karakterleri yeniden ustalıkla canlandırarak hayranlarını etkilemeyi başardı.

Kötü Kedi Şerafettin

Ünlü karikatürist Bülent Üsütn tarafından yaratılan efsane yerli çizgi roman karakteri Kötü Kedi Şerafettin ilk olarak 1999 yılında L-Manyak dergisinde hayatımıza girmişti. Sonrasında Lombak, Fermuar, Uykusuz, Hortlak ve daha pek çok dergide boy gösteren bu karakter, 2016 yılında animasyon filmi ile hayranlarının karşısına çıktı. Senaryosunu Levent Kazak’ın yazdığı filmde Mehmet Kurtuluş ile Ayşe Ünal yönetmen koltuğunu paylaştı.

En iyi Türk komedi filmleri
Kötü Kedi Şerafettin

En iyi Türk komedi filmleri içinde yer alan Kötü Kedi Şerafettin, animasyon kalitesindeki yüksek başarı nedeniyle Hollywood standartlarında bir iş olarak değerlendiriliyor. Bad Cat adıyla dünyanın çeştili noktalarında gösterime giren yapım, küresel anlamda da eleştirmenlerden pozitif notlar alıyor.

Kötü Kedi Şerafettin filmi martı Rıfkı, fare Rıza, Tonguç, Tacettin, ev sahibi Hasene hanım, bakkal Şemistan ve muhabbet tellalı Cemil gibi sevilen karakterleri bir araya getiriyor. Filmin seslendirme kadrosunda ise Uğur Yücel, Şerafettin’e hayat verirken; Demet Evgar, Güven Kıraç, Okan Yalabık, Gökçe Özyol, Ayşen Gruda, Cezmi Baskın, Yekta Kopan ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi başarılı isimler sesleriyle etkileyici performanslarını ortaya koyuyor.

Organize İşler

Yine bir Yılmaz Erdoğan klasiği olarak bilinen Organize İşler filmi 2005 yılında gösterime girdi. İstanbul’da geçen bir dolandırıcılık şebekesini mercek altına alan komedi ve aksiyon temalı yapım kısa sürede büyük yankı uyandırdı. Hala daha replikleri dün gibi ezbere hatırlanan filmde birbirinden çoğunlukla Vizontele’de karşımıza çıkan tecrübeli BKM oyuncuları karşımıza çıktı.

En iyi Türk komedi filmleri
Organize İşler

Yılmaz Erdoğan yönetmen ve senarist olarak filmde görev alırken, aynı zamanda unutulmaz Asım Noyan karakterine de hayat veriyor. Erdoğan’a bu yapımda Tolga Çevik, Demet Akbağ, Altan Erkekli, Özgü Namal, Cem Yılmaz, Erdal Tosun, Ebru Aker, Başak Köklükaya, Öner Erkan, Salih Kalyon, Cezmi Baskın, Ayberk Atilla, Osman Wöber, İclal Aydın, Sinan Bengier, Berrak Tüzünataç, Ersin Korkut, Ezgi Mola, Rıza Kocaoğlu, Sarp Apak, Aydan Taş, Suzan Kardeş, Bülent Emrah Parlak, Timur Acar, Önder Açıkbaş, Onur Buldu, Uğur Bilgin ve Nihat Sırdar gibi tecrübeli isimler performanslarını ortaya koydu.

Organize İşler konusu itibariyle stand-up yaparak hayatını idame etmeye çalışan ve sahnede Süpermen kostümü giyen bir adamın, bir anda kendini suç dünyasının ortasında bulma hikayesini anlatıyor. Süpermen’in yolu Asım Noyan ile kesişiyor ve olaylar karmakarışık bir hal alıyor.

Dipnot: 2019 yılında Organize İşler 2: Sazan Sarmalı adlı devam filmi yayınlandı. Yine Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği film ne yazık ki ilk yapım kadar etki gösteremedi. Hikayedeki zayıflıklar, eleştiri oklarının hedefi oldu. Yine de bu filmde karşımıza çıkan Kıvanç Tatlıtuğ’un canlandırdığı Sarı Saruhan karakteri kısa sürede fenomen haline geldi ve tüm olumsuz faktörlere rağmen Tatlıtuğ’un performansı alkış topladı. Serinin her iki filmini de Netflix’ten izlemek mümkün.

Celal ile Ceren

2012 yılında vizyona giren Celal ile Ceren filmi Togan Gökbakar tarafından yönetildi. Şahan Gökbakar’ın yapımcı, senarist ve başrol koltuğunda oturduğu bu yapımda görüntü yönetmeni olarak ünlü sinemacı Gökhan Tiryaki görev aldı. Çamaşırhane Film’in hazırladığı 114 dakikalık film, “Herkesin bir ceren’i vardır” sloganıyla yediden yetmişe herkesi güldürüp etkilemeyi başardı.

En iyi Türk komedi filmleri
Celal ile Ceren

Celal ile Ceren konusu itibariyle 30’lu yaşlardaki Celal’in bir arkadaşının bekarlığa veda partisine gidip sevgilisine yalan söylemesiyle başlıyor. Partide Ceren’i aldattığı, sosyal medyada paylaşılan görüntülerle ortaya çıkan Celal, bunun üzerine terk ediliyor ve arayışa giriyor. Fakat kısa bir süre sonra yaşanan olaylardan pişmanlık duyarak Ceren’e kendisini affettirmeye çalışıyor.

Şahan Gökbakar ve Ezgi Mola’nın başrolünü paylaştığı Celal ile Ceren, yayınlandığı dönemde IMDb En Kötü 100 Film listesine girmişti. Fakat kısa süre içinde bunun İnci Sözlük’te yapılan bir kampanya sonucu gerçekleştiği ortaya çıktı. Eleştirmenler, Recep İvedik’e nazaran bu yapımı daha olumlu fikirlerle karşılarken, izleyiciler de genel olarak filmi beğendiklerini dile getirdi.

Düğün Dernek

BKM yapımcılığında hayata geçirilen Düğün Dernek, Selçuk Aydemir tarafından yazılıp yönetiliyor. İşler Güçler, Çalgı Çengi, Kardeş Payı ve Üsküdar’a Giderken gibi popüler dizi-filmlere de imza atan Aydemir’in bu yapımı Murat Cemcir ve Ahmet Kural’ı bir araya getiriyor. 2013 yılında gösterime giren film eleştirmenler tarafından genel itibariyle olumlu görüşlerle karşılanıyor. Replikleri ise halen daha pek çok kişi tarafından ezbere biliniyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Düğün Dernek

Sivas’ın Esenyurt köyünde geçen Düğün Dernek filmi, İsmail adlı bir adamın yurt dışından gelen oğlu Tarık’ın düğününü yapma çabalarını ve bu esnada başlarına gelen birbirinden absürt olayları konu alıyor. Ahmet Kural filmde unutulmaz Tüpçü Fikret karakterini canlandırırken, Murat Cemcir ise Çetin (Çeto) rolüyle sevenleri karşısına çıkıyor. Rasim Öztekin, Zerrin Sümer, Barış Yıldız, Devrim Yakut, Şinasi Yurtsever, İnan Ulaş Torun, Erol Aksoy ve Kemal İnci gibi başarılı oyuncular kadroda yer alıyor. Öte taraftan Emel Sayın, Sırrı Süreyya Önder, Burak Satıbol, Cemil Şahin ve Korhan Herduran filmde kısa rollerde kamera karşısına geçiyor.

Dipnot: 3 milyon TL bütçeyle çekilip gişede yaklaşık 69 milyon TL hasılat elde eden filmin 2015 yılında devam filmi yayınlandı. Düğün Dernek 2: Sünnet yine Ahmet Kural, Murat Cemcir ve Rasim Öztekin’i bir araya getirdi. İlk filmde oğlu Tarık’ın düğününü yapan İsmail’in bu defa torununun sünneti için gösterdiği çaba konu alınıyor.

Güneşin Oğlu

Ünlü yönetmen Onur Ünlü’nün Polis filminden sonra çektiği ikinci filmi Güneşin Oğlu absürt hikayesiyle beğeni topluyor. Yerli ve yabancı çok sayıda ödüle layık görülen 2008 tarihli bu yapımda Haluk Bilginer başrol koltuğunda oturuyor. Bilginer’e eşlik eden isimler arasında Özgü Namal, Bülent Emin Yarar, Hümeyra, Köksal Engür, Tansu Biçer, Ahmet Kural, Görkem Yeltan, Serkan Keskin ve Levent Öktem gibi yıldızlar boy gösteriyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Güneşin Oğlu

Güneşin Oğlu konusu itibariyle hayattan mucize bekleyen Fikri Şemsigil isimli bir adamın nihayet bu isteğine kavuşmasını anlatıyor. Ancak ne yazık ki beklediği mucize, hayal ettiğinin tam tersi bir şekilde, Fikri’nin hayatını darmadağın ediyor. Fikri’nin ruhu, sosyal çevresindeki insanların bedenleri üzerinde dolaşmaya başlıyor. 94 dakikalık film çarpıcı diyaloglarıyla seyircilere unutulmaz anlar yaşatıyor. Öte yandan ilerleyen yıllarda farkını gösterecek olan Onur Ünlü sinemasının da ilk ipuçlarını veriyor.

Dondurmam Gaymak

Başarılı yönetmen Yüksek Aksu’nun ilk filmi olarak bilinen Dondurmam Gaymak eğlenceli hikayesiyle yediden yetmişe herkesi kahkahalarla güldürmeyi amaçlıyor. Altın Koza Film Festivali’nden üç ödülle ayrılan bu yapım, New York Queens Uluslararası Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ve En İyi Komedi Filmi ödülleriyle ayrılıyor. Öte taraftan yine ABD’de düzenlenen HBO Komedi Filmleri Festivali’nde ise En İyi Yabancı Film unvanını elde ediyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Dondurmam Gaymak

En iyi Türk komedi filmleri arasında yer alan Dondurmam Gaymak konusu itibariyle Muğla’nın sahil kasabası Ula’da motorsikleti ile dondurma satan bir adamın yaşadığı eğlenceli olaylar işleniyor. Turan Özdemir’in canlandırdığı dondurmacı Ali, dondurmalarını taşıyıp köy – kasaba dolaştığı motorunu küçük çocuklara çaldırıyor ve olaylar gelişiyor.

Hem gişede, hem yurt içi ve yurt dışı festivallerde, hem de eleştirmenler ile izleyicilerin gözünde istenen başarıya ulaşan Dondurmam Gaymak, profesyonel oyuncu olarak kadrosunda yalnızca Turan Özdemir’e yer veriyor. Özdemir’in haricindeki isimler ise tamamen amatör oyunculardan oluşuyor. Fakat çekimlerden önce ve çekim sırasında bu kişilere ünlü aktör Memet Ali Alabora’nın eğitim verip danışmanlık yaptığı biliniyor.

Zaman Makinesi 1973

Absürt hikayesi ile dikkat çeken Zaman Makinesi 1973, 2014 yılında gösterime sunuldu. Filmde Aram Gülyüz yönetmen koltuğunda yer alırken, senaristliğini ise daha önce Kahpe Bizans’ı da yazmış olan Kemal Kenan Ergen kaleme aldı. Adal Yapım yapımcılığında hayata geçirilen proje Warner Bros Turkey imzasıyla dağıtıldı.

En iyi Türk komedi filmleri
Zaman Makinesi 1973

Ünlü oyuncu Gürgen Öz’ün başrolünü üstlendiği Zaman Makinesi 1973, en iyi Türk komedi filmleri içerisinde yer alıyor. Filmde Tolga adlı bir karakter, varlıklı bir şekilde hayatını kaybeden babası Ali Rıza’nın kendisine sadece bir Anadol STC-16 model araba bıraktığını görmesiyle başlıyor. Bunun üzerine öfkelenip sinirli bir şekilde aracı süren Tolga, arabanın bir anda gökyüzüne yükselmesiyle beraber anormal olaylarla karşılaşmaya başlıyor. Bir plajda gözlerini açan karakter, 1973’e geldiğini anlıyor ve pek çok sıra dışı olayla beraber burada ailesiyle yüzleşme şansı da elde ediyor.

1970’li yılları oldukça güzel bir şekilde resmeden Zaman Makinesi 1973, döneminin popüler figürlerini de elbette atlamıyor. Zeki Müren gibi o dönemin pek çok ünlü şahsiyetine referans veriliyor. Gürgen Öz’ün yanı sıra filmde Seda Bakan, Ersel Şibil, Mustafa Uzunyılmaz, Gülhan Tekin, İrfan Kangı, Perihan Savaş, Sinan Bengier, Zihni Göktay ve Ferdi Sancar gibi oyuncular bulunuyor.

Kirpi

Yabancı Damat, Beyaz Gelincik, Ah Be İstanbul, Alacakaranlık, Unutma Beni, Bizimkiler, Koltuk Sevdası, İkinci Bahar, Süper Baba, Şaban Askerde gibi çok sayıda fenomen diziye imza atan ünlü yazar Sulhi Dölek’in aynı adlı romanından uyarlanan Kirpi filmi en iyi Türk komedi filmleri listemizde kendine yer buluyor. Dölek’in hayatını kaybetmeden önce vasiyet olarak “bu romanı mutlaka filme uyarlayın,” dediği yapıt, Mazhar Alanson ile Güven Kıraç’ı bir araya getiriyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Kirpi

Erdla Murat Aktaş’ın yönetmen, yapımcı ve senarist koltuğunda oturduğu Kirpi filmi eğlence dolu bir hikayeye sahip. İntikam duygusuna kahkahalarla bezeli bir bakış açısı sunan bu yapım, iki inatçı düşmanın küçük sürtüşmelerle başlayıp ülke çapında bir kaosa dönen hikayesini konu ediyor. Güven Kıraç ve Mazhar Alanson’a filmde İrem Altuğ, Birsen Dürülü, İsmail İncekara, Zuhal Topal, Caner Özyurtlu, Murat Serezli ve Zihni Göktay eşlik ediyor.

Arkadaşım Şeytan

İngiliz kökenli başarılı oyun yazarı Christopher Marlowe tarafından kaleme alınan The Tragical History of the Life and Death of Doctor Faustus adlı eserden esinlenerek yaratılan Arkadaşım Şeytan, eleştirmenlere göre “zamanın ötesinde bir film” olarak kabul ediliyor. Ümit Ünal’ın senaryosunu yazdığı ve Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı filmde Mazhar Alanson, Fatih karakterine hayat veriyor. Başarılı tiyatrocu Ali Poyrazoğlu ise Şeytan’ı canlandırıyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Arkadaşım Şeytan

Arkadaşım Şeytan filmi mesleğinde başarılı olmak için her şeyi göze alan Fatih’in (Mazhar Alanson) hikayesini anlatıyor. Bir akşam vakti işten evine dönen Fatih, yolda bir gelinlikçi vitrininde cansız manken ile karşılaşıyor. Bu mankenle konuşmaya başlayan karakter, hayallerini gerçekleştirebilmek için ruhunu şeytana satmayı göze alabileceğini ifade ediyor. Tam da bu noktada şeytan ile karşılaşıyor; cansız manken canlanıyor ve olaylar gelişiyor.

Mazhar Alanson’un bu sıra dışı hikayenin başrolünde yer aldığı Arkadaşım Şeytan filmi oyuncu kadrosunda Ali Poyrazoğlu, Yaprak Özdemiroğlu, Özkan Uğur, Ayhan Sicimoğlu, Bülent Kayabaş, Deniz Türkali, Tarık Papuççuoğlu, Celal Hüsrev, Hüseyin Kutman ve Levent Tülek gibi tecrübeli isimlere yer veriyor. Filmin müzikleri ise Mazhar Fuat Özkan ve Fahir Atakoğlu tarafından hazırlanıyor.

Kolonya Cumhuriyeti

BKM Film adına Necati Akpınar’ın yapımcılığını üstlendiği Kolonya Cumhuriyeti, 2017 yılında yayınlandı. Gişede büyük bir başarıya ulaşan ve izleyicilerine eğlenceli anlar yaşatan bu yapım, Murat Kepez tarafından çekildi. Müzikleri Ahmet Kenan Bilginç imzasıyla hazırlanan filmde Çağlar Çorumlu başrol koltuğunda otururken; kadroda Büşra Pekin, Mahir İpek, Uğur Bilgin, Ersin Korkut, Gülhan Tekin, Hamza Yazıcı gibi isimler yer aldı.

En iyi Türk komedi filmleri
Kolonya Cumhuriyeti

Küçük bir kasabada geçen Kolonya Cumhuriyeti filmi, belediye başkanlığını üstlendiği kasabayı il yapmak isteyen Peker Mengen’in kahkahalarla dolu hikayesini anlatıyor. Mengen, başbakanı kasabaya davet ediyor; ancak hazırlanan karşılama töreninde türlü aksilikler meydana geliyor. Amerika Birleşik Devletleri, beldeye savaş ilan ederken; Mengen yönetimindeki bölge bir anda bağımsız ve kendisini savaşın ortasında bulan bir cumhuriyet haline geliyor. En iyi Türk komedi filmleri arasında gösterilen bu yapım, seyircilerini güldürmekte ısrarcı görünüyor. Son olarak filmin Güldür Güldür Show ekibinin yazar kadrosu tarafından kaleme alındığını da hatırlatmakta fayda var.

Hokkabaz

Senaryosunu Cem Yılmaz’ın kaleme aldığı ve yönetmenliğini Ali Taner Baltacı ile birlikte üstlendiği Hokkabaz filmi eğlence dolu bir öykü vadediyor. Yer yer gülüp kimi zaman da gözyaşı dökeceğiniz bu yapım, İskender adlı bir hokkabazla yardımcısı Maradona’nın sihirbazlık turnesi sırasında yaşadığı sıra dışı maceraları konu alıyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Hokkabaz

Pek çok kişiye göre en iyi Cem Yılmaz filmi olarak görülen Hokkabaz, İskender’in yakın arkadaşı Maradona ve Kıbrıs gazisi emekli asker olan babası Sait ile çıktığı yolculuk sırasında karşılaştığı olayları işliyor. Turnede bir düğünde gösteri yapan sihirbazlar, Fatma Nur isimli gelinin kendileriyle birlikte kaçması üzerine ilginç bir maceraya adım atıyorlar ve olaylar gelişiyor.

Hokkabaz oyuncu kadrosunda Cem Yılmaz, Mazhar Alanson, Özlem Tekin, Tuna Orhan, Gürgen Öz, Tuncer Salman, Kemal İnci, Ayçe Abana, Bahtiyar Engin ve Ezgi Mola gibi isimleri ağırlıyor.

Yok Artık

Daha önce Recep İvedik filmini de kaleme alan ünlü karikatürist Serkan Altuniğne tarafından yazılan ve Caner Özyurtlu’nun yönetmenliğini yaptığı Yok Artık, dikkat çekici tarzıyla seyircilerin beğenisini topluyor. Erkan Kolçak Köstendil tarafından canlandırılan Taksici Fikret, müşterilerine ve arkadaşlarına yaşadığı ilginç olayları anlatmaktan oldukça hoşlanıyor. Bu hikayeler etrafında dolaşan film, seyircilere bambaşka maceralara ve mekanlara dinamik bir şekilde dahil ediyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Yok Artık

99 dakika uzunluğundaki Yok Artık filmi en iyi Türk komedi filmleri içinde yer alıyor. Filmde Erkan Kolçak Köstendil başrolde yer alırken; Şebnem Bozoklu, Demet Evgar, Çağlar Çorumlu, Serkan Keskin, Murat Akkoyunlu, Algı Eke, Ceren Moray, Nenip Memili ve Funda Eryiğit de performanslarını gösteriyor.

Dipnot: 2016 yılında devam filmi Yok Artık 2 vizyona girdi. Yine Caner Özyurtlu ve Serkan Altuniğne iş birliği ile hazırlanan yapımda, bu defa bir berberin anlattığı olaylar konu alındı. Şahin Irmak, Berber Adnan karakteriyle ekranlara gelirken; Zafer Algöz, Şebnem Bozoklu, Onur Buldu, Cem Gelinoğlu ve Yağmur Tanrısevsin gibi başarılı isimler ona eşlik etti.

Osmanlı Cumhuriyeti

Gani Müjde tarafından yönetilen Osmanlı Cumhuriyeti filmi alternatif tarih ile komedi unsurlarını bir araya getiriyor. Ülkemizde pek rastlanmayan ‘what if’ temalı bu yapımda “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı olaylar nasıl gelişirdi?” sorusu cevap buluyor. Avşar Film’in yapımcılığını üstlendiği 2008 yapımı filmin senaryosu Gani Müjde’nin yanı sıra Fatih Solmaz ve Emre Bülbül imzası taşıyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Osmanlı Cumhuriyeti

1888 yılında başlayan filmde, henüz çocuk yaştaki Mustafa Kemal başak tarlasında koşarken, bir ağaca tırmanıyor ve kafa üstü yere düşüyor. Hemen akabinde 2008 yılına geçiliyor ve tarihin bambaşka bir biçimde şekil aldığını görüyoruz. Yaratılan alternatif tarihe göre Kurtuluş Savaşı hiçbir zaman gerçekleşmemişken; Türkiye’nin de kurulmadığı ve Osmanlı’nın bir cumhuriyet olarak varlığına devam ettiği görülüyor. Fakat ülke, sömürgeciler altında yönetiliyor. Bir yandan AB, diğer taraftan ise ABD baskısı altında ülke toprakları karış karış elden çıkarılıyor. Oldukça dokunaklı bir öyküye sahip olan bu filmde Ata Demirer padişah rolüyle karşımıza çıkıyor.

Eleştirmenleri ikiye ayıran film izleyiciler tarafından genel olarak olumlu görüşler topluyor. Ata Demirer’in yanı sıra filmde Vildan Atasever, Sümer Tilmaç, Kerem Kupacı, Ruhsar Öcal, Ali Düşenkalkar, Belma Canciğer ve Sezen Aksu yer alıyor. Aynı zamanda filmin müzikleri de yine Aksu’nun elinden çıkıyor.

Sen Kimsin?

BKM Film yapımcılığında 2012 yılında gösterime giren Sen Kimsin filmi Ozan Açıktan tarafından yönetiliyor. Ünlü komedyen Tolga Çevik başrol koltuğunda otururken, aynı zamanda filmin senaryosunu da kaleme alıyor. 105 dakika uzunluğundaki yapım komedi ile aksiyon temalarını harmanlayarak eğlence dolu bir öykü sunuyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Sen Kimsin?

Tolga Çevik’in canlandırdığı Tekin ve emekli trafik polisi yardımcısı İsmail Abi (Köksal Engür) vakitlerini özel dedektiflik yaparak geçiren iki adamdır. İkilinin kapısını varlıklı bir kadın çalar ve kaybolan kızını bulmaları için dedektiflerden yardım ister. Son derece alengirli olan bu bulmacayı çözmeye çalışan kahramanlarımız, kimin suçlu kimin masum olduğunu anlamakta güçlük çekeceğimiz keyifli bir yolculuğa adım atar.

Tolga Çevik ve Köksal Engür’ün yanı sıra Sen Kimsin oyuncu ekibinde Toprak Ergen, Pelin Körmükçü, Zeynep Özder, Çetin Altay, Orçun İynemli, Mahir İpek ve Hakan Salınmış gibi başarılı isimleri buluşturuyor.

Cinayet Süsü

Ali Atay’ın yönettiği üçüncü film olarak bilinen Cinayet Süsü eğlence dolu bir polisiye komedi seçeneği sunuyor. Atay’ın senaryosunu Aziz Kedi ve Feyyaz Yiğit ile birlikte kaleme aldığı yapımda gizemli bir seri katili yakalamaya çalışan bir grup cinayet büro çalışanının sıra dışı maceraları anlatılıyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Cinayet Süsü

Cinayet Süsü konusu itibariyle cinayet büro ekibinin, İstanbul’da olay yerini resimler, şiirler ve çeşitli sanatsal eserlerle terk eden bir seri katili yakalamaya girişimleri işleniyor. Polisiye komedi türünün başarılı bir örneği olan bu yapımda Uğur Yücel, Binnur Kaya, Cengiz Bozkurt, Feyyaz Yiğit, Mert Denizmen, Mehmet Özgür, Açelya Topaloğlu, Müfit Kayacan ve Aycan Koptur gibi tecrübeli isimler boy gösteriyor.

Osman Pazarlama

Recep İvedik film serisi ile hafızalardan silinmeyen Şahan Gökbakar, 2016 yılında vizyona giren Osman Pazarlama filmiyle ne yazık ki gişede istediği ilgiyi göremese de seyircileri tarafından övgü dolu yorumlar topladı. Togan Gökbakar’ın yönettiği, Şahan’ın yapımcı ve senaristliğini üstlendiği 114 dakikalık filmde seyircileri oldukça eğlenceli anlar bekliyor.

En iyi Türk komedi filmleri
Osman Pazarlama

Çamaşırhane Film tarafından hazırlanan Osman Pazarlama, en iyi Türk komedi filmleri arasında gösterilirken; filmde Osman adındaki başarısız bir adamın ünlü ve zengin bir iş insanı olmak için verdiği kıyasıya mücadele ekranlara geliyor. Aşık olduğu kadının ailesine kendisini ispatlamaya çalışan karakter, sürekli olarak yeni ve inovatif ürünler tasarlıyor. Osman’ın kahkahalarla dolu girişimcilik çabaları seyircileri eğlendiriyor.

İtirazım Var

Onur Ünlü’nün yapımcı ve yönetmenliğini yaptığı İtirazım Var filmi polisiye ile komedi türlerini harmanlıyor. Ünlü’nün toplamda 10 filme ulaştırmaya çalıştığı Milli Cinayet Koleksiyonu serisinin üçüncü yapıtı olan bu film, Selman Bulut isimli sıra dışı bir imamın yaşadığı olayları konu alıyor.

En iyi Türk komedi filmleri
İtirazım Var

En iyi Türk komedi filmleri içinde yer alan İtirazım Var, ekranlara taşınan en ilginç imam portresini çiziyor. Selman Bulut, antropolojiye ilgi duyan, bağlama çalmaya meraklı, bir zamanlar boks ile ilgilenmiş bir din adamı olarak karşımıza çıkıyor. Filmin kırılma noktası ise camide işlenen bir cinayetle beraber başlıyor. Polisler katili bulmak için mücadeleye girişirken; Selman Bulut ile müstakbel damadı Gökhan, adeta bir Sherlock Holmes – Dr. Watson ikilisi gibi dedektifliğe soyunup gerçekleri aydınlatmaya çalışıyor.

Dipnot: Senaryosu Onur Ünlü ve Sırrı Süreyya Önder tarafından kaleme alınan, çok sayıda politik ve dini referansa da ev sahipliği yapan İtirazım Var’ın devam hikayesi geçtiğimiz yıllarda roman olarak anlatıldı. Alfa Yayıncılık etiketiyle yayınlanan ve Onur Ünlü’nün kaleme aldığı Hesabım Var kitabı, Bulut’un maceralarını kaldığı yerden devam ettirdi.

Bu içeriğimize de göz atmayı unutmayın: Birbirinden sürükleyici en iyi Disney Plus dizileri

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Birçoğunu izledim. Gerçekten hepsi de listede olmayı hakeden başarılı filmler. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu