En iyi BESYO üniversiteleri: Taban puanları ve sıralaması
En iyi BESYO üniversiteleri hakkında detaylıca bilgi sahibi olabilmeniz için sizlere hazırladığımız listeye bakmanızı tavsiye ederiz.
En iyi BESYO üniversiteleri listesiyle karşınızdayız! Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda eğitim almak isteyen pek çok öğrenci var. Üniversite öncesinde herhangi bir spor branşı ile ilgilenenler BESYO tercih etmek isteyebilir. Ayrıca üniversite eğitimi ve öğretimi esnasında birden çok spor branşı ile tanışmak isteyenler de BESYO tercih etmek isteyebilir.
Bazı üniversiteler ilgili bölümde pek çok fiziksel ve teknik altyapı sunuyor. Uygulamalı olarak göreceğiniz dersler sunuyor. Hatta bazı beden eğitimi ve yüksekokulları antrenörlük eğitimi, beden eğitimi ve spor öğretmenliği, rekreasyon ve spor yöneticiliği bölümleri ile farklı seçenekler ile karşınıza çıkıyor.
BESYO seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
En iyi BESYO üniversiteleri hangisi diye detaylı bir şekilde araştırma yaparken çok fazla üniversite ile karşılaşabilirsiniz. Öncelikle tercih etmek istediğiniz bir şehir var ise bu şehirde yer alan üniversitenin beden eğitimi ve spor yüksekokulu olup olmadığını araştırın. Eğer yoksa tercih etmek istediğiniz farklı bir şehre yönelin ve ilgili araştırmayı yapın.
En iyi BESYO üniversiteleri çok sayıda olduğundan tercih kriterinizi konum yerine üniversite bazlı da yapabilirsiniz. Bazı okulların öğrencilerine sunduğu pek çok avantaj olabiliyor. Bu avantajlardan yararlanmak istemek sizin tercihinizde yol çizebilir. Seçmek istediğiniz BESYO bölümü hakkında detaylı bir şekilde araştırma yapın. Örneğin; rekreasyon bölümünü tercih etmek istiyorsanız istediğiniz üniversitede olmayabilir. Seçeceğiniz BESYO’nun vizyonlu olmasına dikkat edin. İlgilendiğiniz bölüm hakkında tercih edeceğiniz üniversitenin ilgili sayfasında gezinin. Bu sayede spor bilimleri fakültesi hakkında çeşitli etkinlik ve duyuruların yapıldığını görebilirsiniz. Ayrıca fakülteyi tanıtan bir video seyretmeniz de ilginizi çekebilir.
Akademik vizyona önem veren biriyseniz seçeceğiniz üniversitenin ilgili fakültesinin akademik kadrosunu inceleyin. Üniversitenin öğrencilerine sunduğu imkanlara bakın. Fiziksel altyapı BESYO eğitimi görenler için oldukça önemli bir husus. Yüzme havuzları, kapalı spor salonları, tenis kortu, masa tenisi salonları, basketbol – voleybol – futbol sahaları vb. daha birçok sportif imkan sunuyor. Bu fırsatları da göz önünde bulundurun.
BESYO mezunları ne iş yapar?
En iyi BESYO üniversiteleri listemize geçmeden hemen önce BESYO mezunu olduktan sonra ne iş yapabilecekleri hakkında bilgi vermek istedik. Bazı mezunlar kamuda bazıları ise özel sektörde çalışmak isteyebilir. Eğer kamu sektöründe çalışmak istiyorsanız Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük ya da antrenör yardımcılığı, Gençlik ve Spor Müdürlüğünde memur ve antrenör olarak çalışabilirsiniz. Kamu veya özel sektörde gerçekleşecek herhangi bir spor organizasyonu içinde olabilir ve akademik kariyer düşünenler uzmanlığını tamamladıktan sonra yönetici ve öğretim görevlisi olarak çalışabilir.
BESYO mezununun oldukça fazla sayıda iş sahası var. Örneğin; spor kulüpleri, spor salonları, sivil toplum örgütleri, eğitim ve spor kampları, spor merkezleri, federasyonlar, fizik tedavi merkezleri, güvenlik şirketleri. Mezun olunan BESYO bölümüne göre farklı iş imkanları var. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünü başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra öğretmenlik yapabilirsiniz. Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) girerek kamu sektöründe öğretmenlik ya da özel bir okulda öğretmenlik yapılabilir. Ayrıca bu bölümden mezun olanlar 1. Kademe antrenörlük belgesine de sahip olur. Bunun anlamı da antrenör yardımcısı olarak iş bulabilirsiniz. Fakat antrenörlük bölümünden mezun olan BESYO’cular öğretmenlik yapamaz. Ancak pedagojik formasyon sertifikası almak kaydıyla öğretmenlik yapma hakkı bulabilir.
Öğretmenlik düşünmeyen antrenörlük eğitimi mezunları kondisyoner olabilir. 3. kademe antrenörlük belgesine sahip oldukları için herhangi bir sporcu ya da takım ile birebir çalışmalar sürdürebilir, kondisyon raporları hazırlayabilir ve müsabakalara hazırlık sağlayabilir. Rekreasyon bölümünden mezun olanların da öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon sertifikasına sahip olması gereklidir. 1. kademe antrenörlük belgesine sahip olan rekreasyon mezunları antrenör yardımcılığı yapma imkanı bulur. Bunların dışında rekreasyon bölümü mezunlarının turizm sektöründe çalışma fırsatı da vardır. Pek çok otelde animatör olarak spor etkinlikleri yapabilir ve hatta animatör şefliğine kadar yükselebilirsiniz. Eğer hakem olmak istiyorsanız ise ilgilendiğiniz spor branşının şartlarını taşımanız gerekir. Her branşın istediği koşullar bambaşkadır. Bu meslek gruplarında daha farklı iş yapmak istiyorum diyenler için de farklı işler söz konusu. Spor yazarlığı, spor psikoloğu, spor sunuculuğu, spor bilimcisi gibi.
BESYO parkuru nasıl olur?
En iyi BESYO üniversiteleri ile ilgili en çok merak edilen şey BESYO parkurları olabilir. Bazı üniversitelerde BESYO bölümü tercih etmek isteyenler için zorlu bir parkur bekler. Bu parkur sınavına girmeden önce fiziksel olarak çalışmanız gerekir. Çeşitli BESYO kurslarına katılabilir ve bir antrenör eşliğinde sıkı bir çalışma ile bu zorlu süreci kolay bir şekilde atlatabilirsiniz.
Özel yetenek sınavı denilen BESYO parkur aşamasında, adaylardan denge, çabukluk, sürat, dikkat ve motivasyon gibi pek çok kriter ölçülür. Çeşitli engeller ile kurulan alanları hızlı ve dikkatli geçmeniz gerekir. En kısa sürede parkuru tamamlamayı başarmalısınız. Üniversiteler kendi istedikleri şekilde parkur düzenleyebilir. Bu yüzden her biri farklı parkurlar ile karşınıza çıkar. Sınavına katıldığınız üniversite çeşitli testler yaptığından dolayı standart bir uygulama olmaz. Genel olarak branş sınavları, dayanıklılık testleri, sıçrama, engelli parkurlar, uzun-kısa koşular vb. gibi uygulamalar ile gerekli kriterleri karşılayıp karşılamadığınızı incelerler.
En iyi BESYO üniversiteleri
En iyi BESYO üniversiteleri hakkında sizler için bilgi topladık ve liste yaptık. Hazırladığımız listede tercih etmek istediğiniz üniversite de olabilir. Gelin listeye bir göz atalım. İşte o üniversiteler,,,
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
En iyi BESYO üniversiteleri listemizin ilk sırasında Adnan Menderes Üniversitesi yer alıyor. Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda 4 yıllık lisans eğitimi veren bu eğitim kurumu, öğrencilerine dört bölüm sunuyor. Bu bölümler; beden eğitimi ve spor öğretmenliği, antrenörlük eğitimi, spor yöneticiliği ve rekreasyon. Bu 4 bölümün eğitim ve öğretimi üniversitenin merkezi yerleşkesinde görülüyor. Bu yüksekokul 1 adet açık futbol sahası, 2 adet kapalı spor salonu, 1 adet kapalı yüzme havuzu, 1 adet kondisyon salonu, 1 adet jimnastik salonu, 1 adet atletizm sahası, 5 adet tenis kortu ve açık basketbol sahası ile çok sayıda fiziksel altyapıya sahip. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapan bu üniversitenin son yayınladığı şartları şu şekilde;
Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü İçin; Adayların, 2022-YKS’de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik bölümlerine başvuru yapabilmeleri için TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir. Bu madde engelli adaylar için de geçerlidir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü (I. Öğretim ve II. Öğretim), Spor Yöneticiliği Bölümü (I. Öğretim ve II. Öğretim), Rekreasyon Bölümü (I. Öğretim ve II. Öğretim) İçin; Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için TYT puanının 140,00 ve üzeri olması gerekmektedir.
En iyi BESYO üniversiteleri listesinde il sırada yer verdiğimiz bu üniversite yetenek sınavını Aydın Adnan Menderes Binali Yıldırım Spor Salonu’nda gerçekleştiriyor. Bu üniversitede eğitim almak istiyorsanız zorlayıcı parkur sınavını geçmeden önce sınav başvuru tarihlerini takip etmelisiniz. Üniversitenin kendi web adresinde yapılan duyuruda başvurunuzu yapmalı ve eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. Toplamda 310 kontenjanı olan Adnan Menderes Üniversitesi ciddi anlamda BESYO tercih etmek isteyenlerin ilgisini çektiği bir okul.
Ege Üniversitesi
En iyi BESYO üniversiteleri listemizin ikinci sırasında İzmir’de yer alan Ege Üniversitesi yer alıyor. Merkezi bir konumda yerleşkesi olan bu üniversite, beden eğitimi ve spor bilimleri alanında eğitim ve öğretim veriyor. Spor bilimleri fakültesi içerisinde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, spor yöneticiliği ve antrenörlük eğitimi faaliyetleri sürdürülüyor. Donanımlı ve araştırmacı spor öğretmenleri, branş antrenörleri ve spor yöneticileri yetiştirmek amacı güden bu kurum, ülke sporunun gelişmesine katkıda bulunmayı kendine misyon edinmiş. Toplamda 140 kontenjanı bulunan bu okulun fiziksel altyapısında jimnastik salonu, açık ve kapalı yüzme havuzu, oyun sporları için tasarlanan tesisler, atletizm sahası, fitness, mücadele – doğa – su sporları için geliştirilen tesisler var. 4 yıllık lisans eğitimini bu okulda tamamlamak isteyen öğrencilerine fakültenin, sağlık bilimleri enstitüsü bünyesinde yer alan pek çok anabilim dalında yüksek lisans faaliyeti fırsatı da tanıyor. Eğer spor bilimleri alanında gelişmek ve eğitim görmek isterseniz Ege Üniversitesi tam size göre.
En iyi BESYO üniversiteleri hakkında inceleme yaparken Ege Üniversitesi’nin ERASMUS projesinden de bahsetmek gerekir. Spor bilimleri fakültesinde eğitimini aldığınız süreçte ERASMUS projesine başvuru yapabilir, farklı ülkelere seyahat edebilme imkanı bulabilirsiniz. Üniversitenin herhangi 3 bölümünden birine girebilmeniz için özel yetenek sınavından aldığınız puanın ve yerleştirme puanınızın yeterli olması gerekir. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği alımlarında milli sporcu olmanız bir avantaj oluşturabilir. Sadece bu bölüm için 6 kontenjan oluşturulmuş. Spor yöneticiliği programı için de aynı şey geçerli ancak kontenjan sayısı 10 kişilik.
Antrenörlük eğitimi bölümü içinde artistik jimnastik, atletizm, basketbol, futbol, hentbol, ritmik jimnastik, tenis, voleybol, yüzme ve yelken branşlarından kontenjan açılır. Bu branşlardan başvuru yapan adaylar özel yetenek sınavına tabi tutulur. Diğer bölümleri tercih etmek isteyen adaylar da özel yetenek sınavına katılmak zorundadır. Belirlenen tarihlerde üniversitenin web adresi üzerinden başvuru yapmalı ve gerekli belgeleri sisteme yüklemelisiniz. Eğer yaptığınız ön kayıt fakülte tarafından kabul edilmezse ne yazık ki sınava girmeye hakkınız olmuyor. Üniversitenin son yayınladığı başvuru şartları şu şekilde;
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği için; Adayların, 2022-YKS’de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik bölümlerine başvuru yapabilmeleri için TYT’de en düşük 800.000 başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.
Spor Yöneticiliği ve Antrenörlük Eğitimi için; Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için TYT puanının 180,00 ve üzeri olması gerekmektedir.
Milli sporcular için; Beden Eğitimi ve Spor Bölümü için, adayın Y-TYT puanı başarı sıralamasının ilk 800.000 içerisinde yer alması ve TYT puanının 150,00 ve üzeri olması gerekmektedir.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
En iyi BESYO üniversiteleri listemizin 3. sırasında ülkemizin turizm kalbi Muğla’da yer alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yer alıyor. Bu üniversite spor bilimleri fakültesi bünyesinde antrenörlük eğitimi, rekreasyon, spor yöneticiliği ve beden eğitimi ve spor bölümlerine yer veriyor. Gelişmiş fiziksel altyapısında pek çok tesisi ile öğrencilerin uygulamaları ve dersleri işleniyor. Suni çim futbol sahası, 2 adet spor salonu, tartan atletizm pisti, tenis sahaları, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, kondisyon ve güç geliştirme merkezi, dans, aerobik, step, jimnastik salonları, mücadele sporları salonu, masaj, plaj, hentbol, basketbol ve voleybol sahaları ile oldukça büyük bir yerleşkeye sahip. Ayrıca fakülte binası içerisinde bilimsel araştırma ve uygulama laboratuvarı da barındıran bu eğitim kurumu, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim göre öğrenciler çeşitli uygulamalar yapabiliyor.
Diğer üniversiteler gibi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi de spor bilimleri fakültesinde eğitim hakkı kazanmak isteyen adaylar için özel yetenek sınavı uyguluyor. Bu okulu tercih etmek istiyorsanız başvuru şartlarını karşılamanız gerekir. Milli sporcular için de ayrılan kontenjanları mevcut. Üniversitenin kendi web adresi üzerinden belirlenen tarihlerde ön kayıt yapmak gerekiyor. Ön kayıt sonrasında fakülte başvuruları değerlendirmeye alıyor. Bu süreçten sonra eğer başvurunuz onay gördüyse yetenek sınavına hak kazanmış oluyorsunuz. Belirlenen tarihlerde, üniversite yerleşkesi içinde yetenek sınavına girebilirsiniz. Sürat koşusu testi ve sporcu özgeçmişiniz değerlendirmede oldukça etkili olacaktır. Bu değerlendirme branş sınavı için de önemli bir unsur.
Atletizm, badminton, basketbol, bisiklet, boks, judo, karate, taekwondo, jimnastik, futbol, futsal, plaj futbolu, hentbol, güreş, hokey, kickboks, muay thai, masa tenisi, okçuluk, oryantiring, su sporları, tenis, triatlon, duatlon, aquatlon, dekatlon, pentatlon, voleybol, wushu, kung fu, yüzme ve diğer branşlardan katılım sağlayabilirsiniz. Ayrıca engelli adaylar da başvuru yapabilir. Engelli sınav komisyonu tarafından değerlendirilmeye alınıyor.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği için; Adayların, 2022-YKS’de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik bölümlerine başvuru yapabilmeleri için TYT’de en düşük 800.000 başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.
Spor Yöneticiliği, Rekreasyon ve Antrenörlük Eğitimi için; Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için TYT puanının 160,00 ve üzeri olması gerekmektedir.
Milli sporcular için; Beden Eğitimi ve Spor Bölümü için, adayın Y-TYT puanı başarı sıralamasının ilk 800.000 içerisinde yer alması ve TYT puanının 160,00 ve üzeri olması gerekmektedir.
En iyi BESYO üniversiteleri listemizde yer verdiğimiz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, bulunduğu konum itibariyle de öğrenciler tarafından tercih edilmek istenen bir üniversite. Çok sayıda sportif aktivitenin yapılabileceği bu şehir BESYO adaylarının ilgi odağı oluyor.
Uludağ Üniversitesi
En iyi BESYO üniversiteleri listemizin 4. sırasında Bursa’da kurulan Uludağ Üniversitesi. Bu üniversite spor bilimleri fakültesi bünyesinde beden eğitimi ve spor öğretmenliği ve antrenörlük eğitimi bölümünü içeriyor. Oldukça kalabalık bir kontenjana sahip olan bu eğitim kurumunun fiziksel altyapısı da güçlü. Uluslararası nitelikte 1 adet hentbol, voleybol ve basketbol maçlarının oynanabileceği 2000 kişilik bir salonu var. Bunun dışında tribünlü ve soyunma odalı 2 adet çim futbol sahası, tartan atletizm pisti, 3 adet açık hava basketbol sahası, 2 adet kapalı tenis kortu, 1 adet jimnastik salonu, 1 adet güreş salonu ve halk oyunları salonu da var.
Görükle yerleşkesinde yer alan bu fakülte, beden eğitimi ve spor öğretmenliği ve antrenörlük eğitimi bölümü için kayıt yaptırmak isteyen adayları özel yetenek sınavına tabi tutuyor. Üniversitenin kendi web adresi üzerinden özel yetenek sınavı için ön kayıt tarihlerini takip etmeniz gerekir. Kayıt tarihi geldiğinde başvuruyu eksiksiz bir şekilde tamamlamalısınız. Üniversitenin son yayınladığı başvuru şartları şu şekilde;
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği için; Adayların, 2022-YKS’de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik bölümlerine başvuru yapabilmeleri için TYT’de en düşük 800.000 başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.
Antrenörlük Eğitimi için; Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için TYT puanının 150,00 ve üzeri olması gerekmektedir.
Milli sporcular için; Adayın Y-TYT puanı başarı sıralamasının ilk 800.000 içerisinde yer alması ve TYT puanının 150,00 ve üzeri olması gerekmektedir.
Her bir aday beden eğitimi ve spor öğretmenliği veya antrenörlük eğitimi bölümlerinden birine başvurabileceği gibi her iki bölüme de başvuru yapabilme imkanı bulabiliyor. Burada tek şart TYT puanınızın yeterli olması gerek. Atletizm, badminton, basketbol, jimnastik, futbol, güreş, halk oyunları, hentbol, kayak, snowboard, masa tenisi, tenis, voleybol, vücut geliştirme ve fitness ve yüzme gibi çeşitli branşlar ile antrenörlük eğitimine başvuru yapabilir ilgili sınava girebilirsiniz.
Hem antrenörlük eğitimi bölümü hem de beden eğitimi ve spor öğretmenliği için yapılan sınavda koordinasyon parkuru ve sportif başarı ile değerlendirmeye alınırsınız. Koordinasyon parkurunda kadın adaylar için 140 saniye erkek adaylar için ise 120 saniye barajı uygulanır. 140 saniyeyi geçen adaylar ne yazık ki adaylıktan elenir. En iyi BESYO üniversiteleri listemize kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Anadolu Üniversitesi
En iyi BESYO üniversiteleri listemizin 5. sırasında yer verdiğimiz Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi bünyesinde önlisans programı olarak spor yönetimi bölümü içeriyor. Daha önce tavsiye ettiğimiz üniversite seçeneklerinden farklı bir eğitim programı var. Açıköğretim eğitimi ile online bir şekilde spor yönetimi programının derslerine katılabilir ve bu programdan mezun olabilirsiniz. Spor yönetimi bölümünün amacı bu alan ile ilgili olarak farklı düzeylerde tesislerde ve pozisyonlarda ihtiyacın karşılanmasını sağlamak. Pazarlama, halkla ilişkiler, finans, saha malzeme bilgisi ve spor tesisi işletmesi gibi pozisyonlarda iş sahibi olunabilir.
Spor eğitimi, spor bilimleri, spor ve medya ilişkisi, spor ekonomisi, yönetim ve organizasyon, sporda liderlik, spor pazarlaması, rekreasyon yönetimi, spor tesisi işletmeciliği, sporcu sağlığı ve egzersiz, sporda risk yönetimi ve başka birçok dersleri başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekir. Bu üniversite, ikinci üniversite düşünenler için de bir seçenek olabilir. Bu bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler, belirlenen tarihlerde başvuru ve kayıt işlemlerini online bir şekilde gerçekleştirmelidir. Başvuru yaptıktan sonra belirli öğretim giderini ödemeleri halinde kayıt işlemi onay alır. Bu onay gerçekleştiğinde kaydınız tamamlanmış olur 2 yıl boyunca öğrenim göreceğiniz eğitim dönemi başlar. Mezun olduktan sonra sportif alanlarda kendi girişimleriniz için faaliyetlere girişebilir ve hatta kendi işinizi bile kurabilirsiniz.
En iyi BESYO üniversiteleri listemizin sonuna gelmişken sizlerin de bu üniversiteler hakkında düşündüğü yorumları/eleştirileri bizimle paylaşmanızı rica ederiz.